Referat - Asasinarea lui Abraham Lincoln

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
325
Etichete
asasinarea, lui, abraham, lincoln
Descarcari
212
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Asasinarea lui Abrahalm Lincoln

...La 9 mai 1865, în vechea cladire a Arsenalului din orasul Washington si-a început sedintele Tribunalul militar. În S.U.A. abia se terminase sângerosul razboi civil, care durase patru ani. Ultimele regimente ale armatei zdrobite a statelor sclavagiste din sud depuneau armele în fata trupelor nordiste. În aceeasi zi de 9 mai a fost arestat în statul Georgia Jefferson Davis, presedintele Confederatiei sudiste înfrânte, care dupa caderea capitalei acesteia -Richmond - se ascunsese.
Trecusera deja 24 de zile din clipa fatala când împuscatura actorului Booth curmase la teatrul "Ford" viata presedintelui Abraham Lincoln. Asasinul reusise sa se ascunda. Dupa cautari asidue, în noaptea de 25 spre 26 aprilie, a fost descoperit la o ferma izolata. În timpul schimbului de focuri Booth a fost ranit mortal si curând a decedat.
Si iata cum, la 9 mai, tara îndurerata, care numai cu cinci zile în urma îsi condusese presedintele pe ultimul drum, astepta raspunsul la întrebarea: Cine dirijase mâna asasinului John Wilkes Booth, cine se afla în spatele acestui dandy plin de sânge, agent al spionajului sudist?
Istoriografia americana a reprodus multa vreme versiunea oficiala a asasinarii lui Lincoln fara a o pune la îndoiala. Situatia s-a schimbat dupa aparitia monografiei "De ce a fost asasinat Lincoln?" (1937). Autorul acestei carti, Otto Eisenschiml(1880-1963), s-a nascut în Austria într-o familie de americani. Pasionat de istoria razboiului civil din S.U.A.,Eisenschiml a sustinut timp de 20 de ani o explicatie proprie a cauzelor care au dus la asasinarea lui Lincoln.
La sfârsitul razboiului civil din S.U.A. (1861-1865), situatia lui Lincoln era destul de dificila. El se bucura de încrederea maselor largi ale americanilor, care se convinsesera ca, presedintele, desi cu multe ezitari si solutii de compromis, mergea în întâmpinarea nazuintelor poporului. Dar numarul dusmanilor politici ai lui Lincoln nu numai nu se micsora, ci, dimpotriva, cr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org