Referat - Blestemul lui Tutankhamon

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
298
Etichete
blestemul, lui, tutankhamon
Descarcari
205
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Blestemul lui Tutankhamon



"Moartea v-a atinge cu aripile ei pe cel care il va tulbura pe faraon".Aceasta inscriptie ,descoperita in interiorul lui Tutankhamon
capata un straniu ecou atunci cand a devenit cunoscuta soarta celor care
"au profanat" acest mormant.Dar exista oare cu adevarat o relatie de cauza si efect intre aceasta profanare si aceasta soarta? Pentru a ne putea face o parere ,cel mai bine ar fi sa ne reamintim istoria descoperirii acestui mormant.
Egiptologii nu erau totusi primii care au patruns in hipogeele Egiptului faraonic.Grupuri de jefuitori i-au devastat.In 1900 un grup inarmat i-a lovit pe paznicii mormantului lui Amenofis II.
In 1903 ,un englez bogat ,lordul Carnavon,a venit la Cairo cu intentia de a face noi sapaturi.La inceput ,a fost primit cu scepticism,dar el a reusit sa-si atraga colaborarea unui tanar,dar remarcabil arheolog,Howard Carter . Si contrar tuturor astepatarilor ,echipa Carnavon-Carter a obtinut un sir de succese.
In 1906 ,un alt cercetator a descoperit o cupa mica din faianta albastra pe care era gravat un nume pana atunci necunoscut:Tutankhamon.Apoi ,au fost descoperite ulcioare de pamant marcate cu acelasi nume...
Se parea ca Tutankhamon era un faraon care traise in jurul anului 1350 i.H, Carter si Carnavon au hotarat sa-si concentreze cercetarile asupra lui.Timp de cativa ani ,sapaturile nu au scos la iveala mare lucru cu exceptia unei tablite de lemn ,pe care ers inscrisa relaterea razboiului dintre egipteni si hicsosi (triburi normande asiatice care au invadat Egiptul) .Razboiul din 1914 a intrerupt cecetarile.
Carnavon incepuse se se descurajeze .In 1920 ,el a trimis de la Londra ,lui Carter ,o telegrama :"Am pierdut destul timp in Valea Regilor.
Schimba locul .Mergi sa faci sapaturi in delta Nilului.Este o regiune in care nu s-au gasit inca prea multe."


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org