Referat - Conflictul armat

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
376
Etichete
conflictul, armat
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Conflictul armat
La inceputul sec. XX contradictiile dintre marile puteri s-au amplificat. Lupta armata pentru reimpartirea lumii era inevitabila In conditiile dezvoltarii inegale a capitalismului marile puteri au dus o politica externa expansionista de acaparare de noi teritorii si colonii ca surse de materii prime si piete de desfacere a marfurilor. Astfel , Anglia a ocupat colonii din Africa si Asia. Franta a pus stapanire pe unele tari din Africa si Asia. Rusia a ocupat teritorii in Iran si influenta asupra China cea ce a dus la conflictul armat China si Japonia.
Atat Germania cat si Statele Unite si Italia urmareau reimpartirea coloniilor si a zonelor de influenta in tarile slab dezvoltate. Aceasta reimpartire nu se putea face decat prin razboi. In vederea razboiului pentru reimpertirea lumii, marile puteri s-au inarmat si s-au coalizat formand doua blocuri politice si militare opuse: Puterea Centrala (Germania, Austro-Ungaria si Italia), scopul acestei aliante era de ajutor reciproc in cazul unui atac din partea Rusiei si Tripla Intelegere sau Antanta ( Franta, Anglia si Rusia).
Crizele marocane si razboaiele balcanice erau greu solutionate , pacea era amenintata . Razboiul era doar amanat.

II. IZBUCNIREA RAZBOIULUI
Izbucnirea primului razboi mondial in iulie 1914 intre cele doua grupuri imperialiste opuse Antanta si Tripla alianta a marcat deznodamantul legii dezvoltarii economice si politice inegale si in salturi , in perioada de la sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea. Anglia si Franta, vechi state industriale si posesoare ale unor mari imperii coloniale, au fost depasite de unele state – Germania si S.U.A. , care au cunoscut o puternica dezvoltare industriala.
Pe 28 iunie 1914 , mostenitorul tronului austro-ungar , arhiducele Franz Ferdinand, impreuna cu sotia sa sunt asasinati la Sarajevo. Autorii sunt un grup de tineri sarbi , din Bosnia.. O luma mai tarziu incepe razboiul .

III. DESFASURAREA RAZBOIULUI
Planul de razboi al


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org