Referat - Conflictul unic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
410
Etichete
conflictul, unic
Descarcari
266
Nota
0 / 10 - 0 voturi









Conflictul unic

Nuvela este specia literara epica in proza, cu un singur fir narativ, urmarind un conflict unic, iar personajele – nu prea numeroase – sutn caracterizate succint, în functie de contributia lor la desfasurarea actiunii.
În nuvela, accentul este pus mai putin pe actiune si mai ales pe definirea personajului.Nuvela este de intindere mai mare decat povestirea si mai scurta decat romanul.
Nuvela „Doua Loturi” de I.L Caragiale are un singur fir apic, ce relateaza drama omului obisnuit, al carui destin este situat la limita dintre comic si tragic.Conflictul nuvelei este evidentiat de starile sufletesti ale lui Lefter Popescu, aflat intr-un moment esential al vietii, cand sansa i-ar putea schimba anonimatul în care se zbate.În aceasta nuvela, Caragiale pune accent pe tragedia psihologica a personajului principal, reiesita prin imbinarea dintre vis si realitate, zbuciumul launtric al eroului fiind construit cu o lucida ironie.Subiectul nuvelei prezinta fapte verosimile si poate fi rezumat simplu.fiind o opera epica, actiunea poate fi structurata pe momentele subiectului.
Nuvela începe cu intriga, momentul cautarii febrile a biletelor de loterie, de catre Lefter Popescu si consoarta sa, deoarece barbatul le ratacise si timp de trei zile sotii Popescu au rasturnat casa pentru a le cauta.
Episodul urmator il constituie expozitiunea prin retrospectiva, in care autorul, care este si narator, explica in mod direct cititorului, la timpul trecut, imprejurarile cumpararii acestor bilete.El precizeaza, totodata, locul desfasurarii actiunii, în Bucuresti, si timpul, intr-o toamna, de la inceputul secolului al XX – lea.
În urma cu mult timp, d. Popescu, functionar marunt la un minister din Bucuresti, cumparase doua bilete de loterie, cu bani imprumutati de la d. Capitan Pandele, din superstitie.
Desfasurarea actiunii începe în momentul in care Lefter îsi aminteste ca biletele rau în jacheta cenusie, cu care fusese imbracat atunci cand le cumparase.Doamna Pop


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org