Referat - Cum este cu putinta fenomenul legionar?

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 12 ani
Afisari
1693
Etichete
cum, este, putinta, fenomenul, legionar
Descarcari
353
Nota
9 / 10 - 1 vot


Radu Mihai CRISAN
doctor în economie – specializarea «Istoria gândirii economice»
SECRETUL SABIEI DE FOC
SAU CUM E CU PUTINTA
FENOMENUL LEGIONAR
(constituie, în fapt, Editia a II-a revazuta si adaugita a lucrarii
Surâsul Legiunii. Sau cum înteleg eu Legionarismul
Românesc, Editura Cartea Universitara, Bucuresti, 2006)
BUCURESTI
2006
Editura Cartea Universitara
Str. Hiramului, nr.11, sector 2, Bucuresti
Tel./fax: 021-320 63 90
e-mail: cartea.universitara@pcnet.ro,
www.carteauniversitara.ro
Editura acreditata de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin
Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Învatamântul Superior.
Toate drepturile de multiplicare, traducere, adaptare si difuzare a acestei lucrari sunt absolut libere (gratuite si neîngradite), atât pentru România cât si pentru fiecare dintre celelalte tari ale lumii.
ISBN (10) 973-731-442-5; ISBN (13) 978-973-731-442-0
Ceea ce-i neadevarat nu devine adevarat prin împrejurarea ca-i national; ceea ce-i injust nu devine just prin aceea ca-i national.
Nationalitatea în margenile adevarului.
Mihai Eminescu, Manuscrisul Din sedintele Societatii România Juna. Nationalistii si Cosmopolitii, în Mihai Eminescu, Opere, vol. IX, Editie critica întemeiata de Perpessicius, Editura Academiei Române, Bucuresti, 1980, pag. 457
„Nu fiti luptatori fara sa va fi adaptat si perfectionat o tehnica a contactului cu Dumnezeu. O contactare a infinitului, cu ajutorul inimii smerite.(;)
Învatati ritmul larg al respiratiei plantelor si stelelor. Nu ramâneti în respiratia grabita a fricii sau urii. Luati-va zalele rabdarii si pacii interioare. Rugati-va înainte de a porunci sau de a da sfaturi altora. Nu intrati în destinul colectiv fara sa va fi gasit pe voi, fara sa stiti cum sa tineti luminile din launtru aprinse”.*
*Vasile Posteuca, Destinul imperial al românilor. Dumnezeu, Neamul, Omul, Editura Criterion Publishing, Norcross, GA, U.S.A., f.a., pag. 62
CUPRINS
Singur Doamne, doar Tu esti fara de pacat 6
SECRETUL SABIEI DE FOC. SAU CUM E CU PUTINTA
FENOMENUL LEGIONAR......................................................7
Bibliografie..................................................................68
Singur Doamne, doar Tu esti fara de pacat
Dupa parerea mea, nu sunt nici pentru Masonerie si nici potrivnic ei; nici antisemit si nici filosemit; nici xenofob si nici xenofil; nici favorabil legionarilor si nici împotriva lor, nici proAntonescu si nici în contra sa; nici sovin si nici renegat.
Marturisesc, alaturi de apostoli, ca «singur Doamne, doar Tu esti fara de pacat» si îmi repugna organic atât sa ridic în slavi, cât si sa arunc anatema.
Si-aceasta cu-atât mai mult când este vorba de personalitati si de evenimente istorice asupra carora am deplina constiinta a nedesavârsirii cunoasterii mele.
Cred nestramutat în partea sublima a sufletului fiecaruia dintre noi si în sfintenia datoriei omenesti de a cauta Adevarul pentru El însusi – caci este unul si acelasi cu Dumnezeu. Credinta aceasta este primul si ultimul gând care m-a îndemnat sa redactez aceasta marturisire morala.
Fireste, fiece cautare întreprinsa dincolo de pojghita subtire a tabuurilor politice si istorice înfatiseaza privilegiatului ei autor privelistea unor tainice icoane spirituale. Icoane amprentate, în situatii precum cele de fata, inclusiv de contactul cu aspecte extrem de sensibile.
Asadar, se-ntelege de la sine: pertinenta oricarei straduinte cognitive în domeniu este conditionata de integrarea respectivelor aspecte în demersul investigativ. Bineînteles, cu onestitate si cuviinciosie, nepatimas si fara nici cea mai mica idee preconceputa.
Este tocmai ceea ce m-am straduit din rasputeri sa fac, este miza prezentei în lucrare a unor citate nici pe departe comode.
Amin.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org