Referat - Formarea principatului Transilvaniei

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
297
Etichete
formarea, principatului, transilvaniei
Descarcari
214
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Formarea principatului Transilvaniei

Sistemul politic al principatului.
In mod curent se porneste de la 1437, de la faimoasa unio trium nationum.Dar e destul sa aruncam o privire asupra textului uniunii de la 1437, ca sa aflam ca in el nu apare termenul de natiune.Uniunea frateasca (fraternam unionem) o fac Nobiles, Saxones si Siculi. .Partenerii uniunii se numesc doar parti 1 .Asa se numesc si in re- afirmarea uniunii, de la Turda, in 1438 2.In termeni asemanatori se exprima si textele “congregatiei generale” in 1459, de la Medias : universi nobiles, siculi et saxones 3 E obisnuit termenul de universitas :
Universitas siculorum, universitas saxonum.Termen pe care si-l aplica si taranii rasculati la 1437 in conventia lor cu nobilii : universitas hungarorum et valachorum.
Termenii de la 1437 sau din reinnoirile urmatoare ale uniunii continuau pe cei traditionali.Inca de la 1289 regele Ladislau vorbeste de nobiles Vungaros, Saxones et Syculos partis Transsiluanae 4, desigur in intales de nobili ungari.
Termenul de trei natiuni si inca in forma de Universitas trium Nationum Transylvamcarum, Nobilium videlicet , Siculorum atque Saxonum, il intalnim mai intai in randuielile militare ale lui Matei Corvinul pentru Transilvania, datate 26 aprilie 1463.Dar asupra autenticitatii actului s-au ridicat indoieli.Pe cei trei parteneri ai uniunii ii gasim numindu-se pe sine natiuni in textul dietei din 1506, de la Sighisoara.Hotararile sunt luate aici de tres notiones, Nobiles videlicent , Siculi et Saxones.
Odata cu stabilirea principatului s-a stabilit definitiv si notiunea de trei natiuni, fie ca i se adauga sau nu si alte determinante, universitas, regnicolae sau altele.Cele trei natiuni sunt nobilii, secuii si sasii.
Stabilindu-se cele trei natiuni, ele isi delimiteaza treptat si teritorii proprii in cadrele tarii, isi impart tara in trei, natiunea nobilimii atribuindu-si Comitatele, secuii Pamantul sau Tara Secuilor (Terra Siculorum) s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org