Referat - Miscarea de la Iasi II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
330
Etichete
miscarea, iasi
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Miscarea de la Iasi II
Revolutia Europeana din 1848 a izbucnit in luna ianuarie la Palermo. In februarie regele Ludovic-Filip era rasturnat la Paris, iar in martie populatia Vienei era in strada. Impactul acestei cascade a revolutilor democratice a fost resimtita si in principatele romane.

Miscarea de la Iasi

Cadrul national favorabil a fost doar ocazia revolutiei romane. Ea a avut insa cause specifice societii romanesti: acutizarea problemei agrare si necesitatea rezolvarii sale, actiunea contradictorie a Regulamentului organic si asuprirea straina in cele trei tari romanesti.

Efervescenta incepe la Iasi la 27 martie, cand la hotelul Petersburg circa o mie de revolutionari adopta o petitie in 35 de articole pe care o inainteaza domnitorului Mihail Sturdza. Cererile nu erau prea radicale, astfel ca au fost acceptate de domnitor, mai putin doua: cea referitoare la alegerea unei alte Adunari Obstesti(din care nu mai aveau voie sa faca parte oamenii domnitorului) si cea referitoare la formarea unei garzi civile. Somat sa accespte petitia fara nici o modificare Mihail Strudza anihileaza miscarea cu brutalitate. 13 revolutionari arestati sunt trimisi in exil la Istambul. Sase dintre ei scapa insa la Galati si se refugiaza in Transilvania.




Revolutia din Tara Romaneasca

In Tara Romaneasca revolutia fost bine organizata de un Comitet Revolutionar. Ea a izbucnit in doua locuri: la 9 iunie la Islaz,
unde a si fost citit programul revolutionar ce prevede, spre deosebire de cel moldovean, emanciparea si improprietaria taranilor si abolirea protectoratului rusesc, alegera unui principe pe 5 ani si emanciparea evreilor si tiganilor ; si la 11 iunie, la Bucuresti. Domnitorl Gheorghe Bibescu , initial de acord cu programul revolutionarilor , abdica doua zile mai traziu. Un guvern revolutionar, avandu-i in frunte, printre altii pe Nicolae Golescu, Nicolae Balcescu, C.A. Rosetti, Ion Eliade Radulescu,conduce tara vreme de aproape doua


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org