Referat - Mitul lui Prometeu II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
378
Etichete
mitul, lui, prometeu
Descarcari
308
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Mitul lui Prometeu II

Prometu era fiul lui Iapet, care la rândul lui era fiul lui Uranus si al Gheei. De mic era baiat istet si cutezator în gânduri, întrebând-ul pe tatal sau lucruri pe care acesta nu le gasea importante si de aceea nu primea raspuns. Când a ajuns barbat înca nu gasise raspuns cum ar putea sa creeze o fiinta plina de însusiri care ar putea sa conduca bine si sa foloseasca cu întelepciune tot ce se afla pe pamânt.
Dupa ce s-a gândit un timp a început sa lucreze. A luat tarâna ss a udat-o cu apa rece de izvor si a început sa modeleze un corp de barbat asemanator cu cel al zeilor. Omul a început sa se miste, sa caute hrana ca orice fiinta vie, si pentru ca vroia ca fiinta sa-i fie înteleapta Prometeu a rugat-o pe Palas-Atena sa-i daruiasca întelepcinue. Dar Zeus aflând nu a fost prea fericit si a hotarât ca omul de lut sa-l slaveasca si sa-i fie supus.
Dupa o vreme Zeus a poruncit ca oamenii sa fie adunati la Mecona ca sa le fie date îndatoririle. Aflând Prometeu vestea s-a mâniat caci stia ca Zeus le va da multe îndatoriri, putine drepturi si le va lasa prea putine fericiri. El ia chemat pe oameni si le-a spus sa stea linistiti ca are un plan pe care îl vor vedea la adunare. Zeus asezat pe un jilt a început sa le spuna tuturor zeilor si celor veniti la adunare ca oamenii vor trebui sa construiasca atât altare cât si temple, sa faca serbari de slavire a fiecarui zeu si ca vor trebui sa le aduca sacrificii.
Prometeu în acest timp a taiat un taur si a facut o gramada cu carne acoperita de piele peste care a pus matele, fierea si stomacul. În cealalta gramada a pus oasele, cornele si copitele pe care le-a acoperit cu grasime. Desigur gramada cea cu carne era mult mai mica decât cea cu oase. Titanul i-a spus lui Zeus sa-si aleaga gramada care v-a fi folosita la sacrificii si cealalta va ramâne oamenilor. Zeus orbit de lacomie a ales gramada cea mare si vazându-se apoi pacalit le-a spus oamenilor ca nu vor scapa pentru aceasta înselaciune.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org