Referat - Paleoliticul si mezoliticul in Moldova cuprins intre Siret si Prut

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
457
Etichete
paleoliticul, mezoliticul, moldova, cuprins, intre, siret, prut
Descarcari
280
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Paleoliticul si mezoliticul in Moldova cuprins intre Siret si Prut



In cele sapte sali de expozitie, sectia de preistorie si istorie veche a Muzeului de Istorie a Moldovei prezinta cronologic istoria comunitatilor umane care au trait in spatiul est-carpatic din paleolitic si pana la formarea poporului roman. Inceputurile istoriei noastre sunt prezentate in aspectele cele mai reprezentative, tinandu-se cont de relatiile cu regiunile vecine si integrandu-le in istoria spatiului carpato-danubiano-pontic si european. Cu mici exceptii, obiectele expuse in aceasta sectie sunt originale, provenind din cercetari arheologice sistematice sau de teren.


unelte din silex din neolitic-eneolitic

maner zoomorf - Cucuteni



Preistoria, cea mai lunga perioada din istoria umanitatii, se intinde de la aparitia primelor manifestari ale activitatii umane si pana la primele marturii scrise, fiind divizata de specialisti in mai multe etape. Prima dintre aceasta,  este paleoliticul, cea mai indelungata subdiviziune a preistoriei. Inceputurile sale sunt situate in Africa, cu 2,5 - 3 milioane ani in urma, dar aparitia sa in Europa este mai tarzie. In Romania, cele mai vechi urme ale activitatii umane au fost descoperite pe vaile Oltetului si Oltului, si au fost datate la 1,8-2 milioane ani in urma. Paleoliticul se sfarseste spre anul 8.500 i.H. Clima acestei perioade a fost una glaciara, marcata de unele perioade de incalzire, propice activitatii umane.
Pe durata acestei lungi etape, omul paleolitic a trait ca pradator, mijloacele sale de subzistenta fiind vanatul, pescuitul si culesul fructelor si vegetalelor salbatice. Bazandu-se mai ales pe caracteristicile materialului litic si osos din aceasta epoca, arheologii au subdivizat-o in paleolitic inferior, mijlociu si superior. Cel mai vechi exponat din expozitie este aschia clactoniana de la Valea Lupului - Iasi (200.000-120.000 i.H.).


Vas antropomorf cudecor policrom - Cucuteni


vas cu protoma zoomorfa - Cucuteni




Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org