Referat - Razboiul de 30 de ani

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
414
Etichete
razboiul, ani
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Razboiul de 30 de ani




Razboiul de 30 de ani începe cu rebeliunea Cehilor împotriva opresiunii Austriei condusa de Habsburgi , in anul 1618 , cind tensiunea atinge cote maxime . LIGA CATOLICA , o alianta militara formata in anul 1609 , declara razboi Cehilor . Liga catolica este compusa din Principatele catolice Germane , Austria si Spania . La începutul razboiului cehii cistiga numeroase batalii si cucereste pina si suburbiile Vienei . Totusi Liga Catolica reuseste sa-si regrupeze fotele si sa i-i dea o replica distrugatoare Cehiei .
In anul 1620armata ceha a fost spulberata in batalia de la Muntele Alb . Toate aceste evenimente dau un semnal Europei Protestante de a se implica in razboi . In anul 1625 Anglia , Olanda si Danemarca impun rezistenta Ligii Catolice . Franta vechi oponent si rival al Dinastiei Habsburgilor , finanteaza abundent fortele protestante . In acest razboi este antrenata aproape toata Europa . Liga Catolica distruge forta Daneza iar Anglia si Olanda nu se pot împotrivi Uniunii Catolice deoarece armatele lor sunt mici si fara o organizare prea buna .
Franta este inspaimintata de pericolul iminent al invaziei inamice . Cardinalul Richelieu reuseste sa îndeparteze de tara sa acest dezastru . El realizeaza o alianta cu regele Suediei Gustav Adolf . Richelieu plateste 1 000 000 de livre anual pentru eliberarea armata a Germanei . In anul 1630 Gustav Adolf initiaza o ofensiva . In primavara anului 1631 ocupa tot Pommeronul iar in luna septembrie a aceluiasi an suedezii reporteaza o glorioasa victorie in batalia de la Breitenfeld si toata Germania de nord este in miimile lor . In anul 1632 , in luna noiembrie , armata suedeza zdrobeste forta armata a Ligii Catolice la Lutzen .
Talentat conducator si reformator , militar si comandant militar , regele Suediei Gustav Adolf a fost învins la Nordlingen in anul 1634. In aceste circumstante Franta nu are alta sansa decit sa declare razboi Austriei, fiind sustinuta de Olanda Mantua Savoia si V


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org