Referat - Romania in perioada neutralitatii

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
297
Etichete
romania, perioada, neutralitatii
Descarcari
201
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Romania in perioada neutralitatii



Pentru a intelege aceasta perioada foarte agitate, in care opinia publica a jucat un rol decisiv in hotararile guvernamentale , este necesar a se explicam situatia Romaniei.
Din punct de vedere spiritual, Romania a fost modelata sub influenta culturii franceza. Franta a inceput sa manifeste interes politic pentru Principatele Moldovei si Valahiei abia in epoca Revolutiei.
La 15/28 iulie 1914 Austro-Ungaria declara razboi Serbiei. La 1 august, Germania declara razboi Rusiei, iar la 3 august Frantei. In aceeasi zi Germania invadeaza teritoriul Belgiei. A doua zi, Anglia declara razboi Germaniei. Int-o saptamana, sapte state europene, printre care cele cinci mari puteri, erau in stare de razboi. O luna mai tarziu, Turcia si Japonia se prinsesera si ele in hora sangeroasa.
Era in constiinta generala ca mari evenimente ii asteapta si pe romani. Dreptatea nazuintei poporului roman pentru unitatea sa nationala era recunoscuta nu numai de poporul roman, dar si de orice ganditor politic a carui judecata nu era alterata de interesele egoiste ale imperialismului politic si economic. Numai popoarele care nu aveau nimic de revendicat puteau ramane neuter. De aceea, primul moment de emotie trecut, se punea marea chestiune a chipului participarii noastre la razboi.
Acest lucru nu se infatisa pentru romani cu simplitatea cu care se prezenta pentru celelalte popoare. Era o problema cu doua solutii. Aveam revendicari nationale si peste Carpati si peste Prut. Cele dintai ne duceau in conflict cu Austro-Ungaria, cele de-al doilea cu Rusia. Erau in joc aspiratiile noastre nationale si insasi existenta statului.
Hotarand razboiul impotriva Serbiei, Austro-Ungaria tinea sa-si asigure atitudinea binevoitoare a Romaniei. De aceea ultimatumul austriac era predate Serbiei. Un demer impaciuitor se produse in acelasi timp din partea Rusiei. Ministrul de externe al tarului rug ape minis


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org