Referat - Un roman prin Europa II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
307
Etichete
roman, prin, europa
Descarcari
239
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Referat

Un roman prin Europa II

Feciorul mezin al Banului Raducanu Golescu, Dinicu Golescu – sau cu numele cu care voia sa-si arate obârsia, Constantin Radovici din Golesti – s-a nascut în epoca domniilor fanariote, la 7 februarie 1777.
Ca si alti feciori de boieri din protipendada Tarii Românesti, a cunoscut cultura greaca, precumpanintoare în aceea vreme în Principate, si posibile cunostinte de limba franceza.
Urmând traditiile feudale si datorita înaltului rang boieresc pe care îl detinea tatal sau, stapânirea îl ridica pe tânarul Dinicu Golescu în slujbe, dandu-i dregatoria de ispravnic al Muscelului. Treptele arhondologiei îi erau astfel oferite si luminatul carturar le va urca repede pana la ultima, ajungand la cel mai înalt rang acela de logofat pe care îl va atinge la apusul vietii.
Perioada de mai bine de jumatate de veac în care autorul traieste se caracterizeaza prin framântari sociale a maselor populare pricinuita de întretinerea exploatarii feudale sub influenta dezvoltarii economiei de schimb. Aceasta crestere a avântului revolutionar, în special a maselor de negustori, mici proprietari de fabrici si ateliere mestesugaresti, despre care Dinicu Golescu mentioneaza în cartea sa “Însemnare a calatoriei mele”, fac sa se simta apropiata prabusire a orânduielii feudale intrate în descompunere.
Miscarea din 1821 a dat luptei politice a fortelor sociale care nazuiau spre libertate si progres un nou avânt. Se proclamau principii cu totul necunoscute pâna atunci în Tarile Române: domnul sa conduca cu ajutorul sfatului tarii, libertate individuala, a muncii si a comertului, egalitatea cetatenilor în fata legii. Acestea nu s-au putut înfaptui din cauza boierimii feudale care simtidu-si din ce în ce mai periclitata situatia politica cere sprijinul puterilor straine.
Martor al unor evenimente sociale si politice importante Dinicu Golescu si-a însusit unele idei înaintate ale epocii sale sprijinindu-le cu însufletire. Dar pentru realizarea lor, el va recoma


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org