Referat - Unirea tarilor Romane in timpul lui Mihai Viteazul

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
330
Etichete
unirea, tarilor, romane, timpul, lui, mihai, viteazul
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Unirea tarilor Romane in timpul lui
Mihai Viteazul



Dupa domniile marilor principi si voievozi romani,legatura dintre cele 3 state s-a mentinut pe temeiul unitatii geografice,demografice,economice si lingvistice in toata perioada de grele incercari.
Provocata de tentativa lui Petru Rares de a redobandi independenta tarii,invazia lui Soliman Magnificul din 1538 a fost urmata de accentuarea dominatiei otomane exercitate asupra Moldovei.Similar,la S de Carpati,ultimele rezistente ale lui Radu de la Afumati au avut acelasi final:regimul tributar a fost inlocuit cu cel vasalic.Aceasta se deosebea de cel tributar,dominatia politica fiind dublata de cea economica.
Desi respectata,autonomia interna era redusa,iar politica externase subordona Portii.Obligatiile financiare,mult diversificate,cresc in aceasta perioada.Raporturile romano-turcesti sunt reglementate de asa numitele capitulatii care reprezentau diplome de privilegii acordate de sultanii otomani domnitorilor romani.
In conditii in care Ungaria,infranta de turci la Mohacs in 1526,era transformata in “pasalacul de la Buda” iar transilvania devenea principat autonom sub suzeranitate otomana,sis. De aliante din sec al xv pe care se bazasera domnitorii romani era inevitabil prabusit.din acest moment ideea de cruciada a pierdut din intensitate.la sfarsitul sec al xvi insa ea a fost readusa in actualitate in spatiul romanesc de catre Mihai Viteazu.
Domania lui Mihai a inceput,potrivit obiceiurilor prin confirmarea Portii.ea s-a confruntat inca de la inceput cu agravarea dominatiei otomane si cu sporirea fiscalitatiiimpuse de imperiu.A detinut dfiferite functii in sfatul domnesc.
Cu asentimentul sultanului sprijinit de boieri si de principele Transilvaniei,ocupa tronul T.R.Desi ajutat de sultan si de cei mentionatiel este adeptul politicii antiotomane.
Prin intermediul lui Aron Voda si confruntat cu apresiunea otomanael adera din propria initiativa la “Liga Sfant


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org