Referat - Vlad Tepes intre realitate si legenda

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
411
Etichete
vlad, tepes, intre, realitate, legenda
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Vlad Tepes intre realitate si legenda


Vlad Tepes, domnul Tarii Româmesti a domnit între 1456-1462, fiind nepotul lui Mircea cel Batrân. Supranumit si Dracula, porecla nascuta din asocierea poreclei tatalui sau, Vlad Dracul, cu teroarea inspirata de crudele sale pedepse.
Domnitorul român este astazi extrem de cunoscut.
Omul Vlad Tepes a fost însa un domn destoinic, dar sever. Condamnatii la moarte prin tragere în teapa erau alesi dintre ,,elementele parazitare ale societatii” si din rândul boierilor care ar fi dorit sa închine tara în mâna turcilor.
În anul 1462 Tepes îl înfrânge pe sultanul Mahomed al II-lea într-o vestita lupta de noapte. Turcii, datorita derutei provocate de românii travesiti în soldati otomani, s-au luptat între ei pâna în zori.
Tradat de boieri, Tepes fuge în Transilvania, însa regele maghiar Matei Corvin îl tine în caprivitate pâna în anul 1476. Atunci, pentru a lovi în turci, îl ajuta sa revina domn, dar pentru scurt timp, deoarece a fost asasinat de boieri.



Vlad Tepes între realitate si legenda

de Mircea Dogaru


NUMELE SI ORIGINEA

,,Fiu al domnitorului Vlad Dracul si stranepot, prin mama sa, al lui Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, noul principe muntean întrupa cele mai alese calitati ale înaintasilor sai, apartinând marilor dinastii românesti ale Evului Mediu: Basarabi (în Muntenia) si Musatini (în Moldova).
S-a nascut în Transilvania, la Sighisoara, în 1430 sau mai probabil în 1431, anul în care pretendentul Vlad Basarab, tatal sau, refugiat aici, era primit de împaratul romano-german, Sigismund de Luxemburg, în Ordinul Dragonului, ordin cavaleresc întemeiat în 1408 pentru apararea catolicismului si alungarea prin cruciada a turcilor din


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org