Referat - Conceptul de protectie a consumatorului

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
382
Etichete
conceptul, protectie, consumatorului
Descarcari
360
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Conceptul de protectie a consumatorului

Consumatorul, în calitatea sa de purtator al cererii de marfuri, joaca un rol important în mecanismul de piata, constituind, în acelasi timp, elementul de referinta al tuturor actiunilor întreprinse atât de producator, cât si de catre comerciant. Mai mult, pe masura ce o tara sau alta se dezvolta, cunoscând o anumita stare de prosperitate, rolul consumatorului devine mai complex si un numar din ce în ce mai mare de organizatii, publice sau particulare, sunt afectate de comportamentul acestuia. În acelasi context, trebuie recunoscut însa faptul ca, luând în considerare interesele si nevoile respectivilor consumatori , acestia sunt confruntati cu o serie de dezechilibre în raporturile de piata, dezechilibre ce-i afecteaza sub multiple aspecte – economic, educational, siguranta sanatatii. O asemenea stare de fapt impune anumite interventii sociale, menite sa ofere cadrul starii de echilibru, bazat pe respectarea unor clauze convenite si asigurarea accesului tuturor la produse care sa nu prezinte nici un risc si pe promovarea corecta, echitabila si sustinuta a dezvoltarii economiei sociale. Întreg complexul de interventii sociale– guvernamentale sau nonguvernamentale – cu privire la problematica respectiva, îsi gaseste expresia în conceptul de protectie a consumatorilor.
Protectia consumatorilor reprezinta un ansamblu de dispozitii privind initiativa publica sau privata , destinat a asigura si a ameliora continuu respectarea intereselor consumatorilor .
Protectia consumatorilor îmbraca o serie importanta de aspecte, omul de rând, în calitatea sa de consumator si, îndeosebi, în calitatea sa de cumparator, devenit agent de piata , se confrunta cu foarte multe probleme legate de: structura produselor destinate a-i asigura consumul, preturile la care îsi poate procura diverse bunuri si servicii si calitatea acestora, sistemul de informare prin care sa se asigure transparenta pietei si sistemul de comercializare a produselor si cali


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org