Referat - David Hilbert - marele profesor

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4896
Etichete
david, hilbert, marele, profesor
Descarcari
566
Nota
9 / 10 - 1 vot

David Hilbert- marele profesor - (23.01.1862 – 14.02.1943)
David Hilbert a fost cu adevarat unul dintre cei mai mari matematicieni ai timpului. Lucrarile sale si însasi personalitatea lui entuziasmata pâna în prezent au influentat adânc dezvoltarea stiintelor matematice. Intuitia sa patrunzatoare, puterea creatoare si originalitatea irepetabila a gîndirii matematice, interesele multilaterale l-au facut explorator în multe domenii ale matematicii. Acesta a fost unicul într-un sens, personalitate adânc cufundata în lucrul sau, complet devotat stiintei, neobosit profesor si conducator de cel mai înalt rang.
Autobiografia si cronica familiara porneste din faptul, ca datorita reusitei combinari de gene ale lui Otto Hilbert si sotiei sale Maria la 23 ianuarie 1862 s-a nascut un copil deosebit de talentat, pe care l-au numit David.
Copilaria lui David Hilbert, ca si majoritatii copiilor din Königsberg, s-a petrecut într-o atmosfera de admiratie a ideilor lui Kant, fecior remarcabil al acestui oras. În fiecare an la 22 aprilie, la aniversarea nasterii marelui filozof, cavoul lui aflat lânga catedrala se deschidea pentru public. În acele zile David o însotea pe mama-sa, care era înzestrata cu idei filozofice, pentru a omagia memoria lui Kant. Tot mama-sa avea sa-i atraga atentie feciorului la constelatiile ceresti si sa-l conduca în lumea numerelor interesante. Datorita tatalui instruirea prematura a lui David avea amprenta calitatilor prusiene a punctualitatii, prudentei, devotamentului, staruintei, disciplinei si respectarii legii.
În scoala pegatitoare a Friedrich Collegiului Regal David a studiat primele lectii necesare pentru Gimnaziul Umanitar. Aici el trebuia sa fie admis, daca solicita de a primi specialitate, rang duhovnicesc sau sa devina profesor universitar. Aceste lectii includeau în sine citirea si scrisul în alfabetul latin si gotic, caligrafia, partile vorbirii, analiza propozitiilor, istorii biblice, aritmetica elementara. Gimnaziul, care a fost ales de parinti pentru David se considera cel mai bun în Königsberg – scoala particulara cu traditii vechi, înfiintata la începutul secolului saptesprezece, care l-a avut absolvent însusi pe Kant. Alegerea gimnaziului însa n-a fost reusita. În Königsberg în acel timp se acumulase un viitor de talente. Gimnaziul Alitstadt paralel îl frecventau Max si Willi Wien, Arnold Sommerfeld si Hermann Minkowski. Însa David, care frecventa Friedrich College, n-a avut ocazia în anii de scoala sa faca cunostinta nici cu unul din acesti baieti.
David din copilarie avea slabe capacitati de a învata pe derost, dar în Friedrich College studierea si învatatul pe de rost erau lucruri echivalente. Unul din prietenii sai spunea, ca "clasele umanitare îi provocau mai multa mâhnire decât bucurie". Nu prea repede David asimila si materialul nou. Dar necatând la toate greutatile, el niciodata n-a ramas în urma de colegii sai, fiindca era foarte sârguincios si clar îsi dadea seama desrpe sistema prusiaca de învatamânt. Spre deosebire de Einstein, el a învatat la gimnaziu pîna la urma, sustinând Abiturul (examen, dupa sustinerea caruia se permitea admiterea la universitate).
În Gimnaziul Wilhelm David se simtea mult mai fericit. În sfârsit învatatorii l-au apreciat si-i stimulau personalitatea lui originala. Dupa sustinerea exclusiv de reusita a examenelor în scris, el fusese eliberat de la examenele orale de absolvire. Pe partea verso a diplomei de absolvire a gimnaziului era remarcata atitudinea si "interesul serios fata de stiinta": "Ce priveste matematica, el întotdeauna a manifestat un interes viu si o întelegere profunda: la cel mai înalt nivel a însusit materialul, si-l aplica cu succes". Astfel pentru prima data se pomeneste despre Hilbert ca matematician.
O fericire pentru Hilbert a fost faptul, ca universitatea din orasul sau natal, desi îndepartata de centrul evenimentelor din Berlin, dupa traditiile stiintifice se considera cea mai renumita din Germania. Aici a citit lectiile sale Iacobi, care pe timpurile lui Gauss era considerat matematicianul numarul doi în Europa. Adeptului sau Richelot îi apartine meritul descoperirii geniului Karl Weierstrass, pe când ultimul lucra simplu profesor în scoala.
Când în toamna anului 1880 Hilbert a fost admis la Universitatea din Königsberg, Weierstrass era cel mai remarcabil matematician în Germania; Iacobi si Richelot decedase de-acum, iar Frantz Neumann, care a trait pîna la o suta de ani, putea fi întânit la sedintele universitare si chiar citea si lectii. În pofida dorintei tatalui David s-a înscris nu la facultatea de juridica, dar la specialitatea de matematica, ce era în cadrul facultatii de filozofie.
Pe parcursul primului semestru al universitatii Hilbert a ascultat lectii referitor la calculul integral, teoria determinantilor si curbura suprafetelor. În semestrul al doilea, urmând obiceiul de a calatori prin universitati, el a plecat la Universitatea din Gheide...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org