Referat - Influenta aportului sangvin

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
353
Etichete
influenta, aportului, sangvin
Descarcari
405
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Influenta aportului sangvin si a fortei de încarcare
asupra procesului de formare a oaselor si a articulatiilor



Munca noastra clinica si experimentala a demonstrat influenta aportului sangvin si a fortei de încarcare asupra procesului de formare a oaselor si a articulatiilor. În mod specific, atât forma, cât si masa osoasa sunt dependente de interactiunea dintre încarcarea mecanica si aportul sangvin. O crestere simultana a încarcarii si a aportului sangvin determina cresterea masei osoase. În situatii în care aportul sangvin este adecvat, dar încarcarea este minima, masa osoasa se reduce (osteoporoza de neutilizare). În mod identic, scaderea aportului sangvin cu pastrarea unei încarcari normale conduce la reducerea masei osoase.
De exemplu, sa luam în considerare fibula. Acest os este mai subtire decât tibia, desi este înconjurat de o masa voluminoasa de tesuturi moi. Astfel, fibula beneficiaza de un aport sangvin bun, desi suporta o încarcare mai redusa decât tibia. Daca, totusi, fibula este transferata, în cazul unui defect tibial, diametrul sau va creste progresiv, pâna la cel al tibiei, de vreme ce încarcarea pe fragmentul transferat este egala cu cea a osului înlocuit.
Astfel de modificari ale formei fibulei sunt ilustrate de evolutia unei paciente de 16 ani cu un defect tibial diafizar subtotal (fig. 4.1). Prezenta o subtiere severa a portiunii tibiale proximale si o îngrosare a fibulei intacte, ca rezultat al supraîncarcarii mecanice. În acest caz, strategia noastra terapeutica a fost aplicata fara o interventie chirurgicala. Prin tractiune graduala, capul fibulei a fost tras inferior, sub capatul distal al fragmentului tibial superior. Purtarea unor greutati a stimulat fuzionarea oaselor si a determinat fibula sa creasca în grosime, pâna ce a egalat tibia contralaterala.
La un alt pacient cu defect tibial si subtiere fibulara concomitenta (fig. 4.2), am eliminat defectul tibial prin osteosinteza bilocala tractiune-compresie. Restaurarea integritat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org