Referat - Sindromul anemic

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
330
Etichete
sindromul, anemic
Descarcari
216
Nota
0 / 10 - 0 voturi









SINDROMUL ANEMIC


Sângele este un tesut lichid care iriga toate organele si tesuturile .Cantitatea de sânge din organism este de 4-5 litri ,din care o parte este sângele circulant ,iar restul de depozit, care va fi aruncat în circulatie la nevoie. Sângele este alcatuit din plasma si elemente figurate:eritrocite, granulocite, limfocite, plasmocite, monocite si trombocite. Elementele figurate sunt elaborate de organele hematopoietice, notiunea de hematopoieza referindu-se la procesele biologice care duc, în final, la formarea celulelor sanguine mature.
Sistemul hematopietic cuprinde sângele circulant, maduva osoasa, splina, ganglionii limfatici si sistemul reticuloendotelial.
Celulele sanguine, de la stadiul embrionar nediferentiat (hemohistoblast) la cel matur periferic (eritrocit, leucocit, trombocit), trec prin mai multe forme intermediare.
Bolile sângelui si organelor hematopoietice realizeaza urmatoarele sindroame: anemic, mieloproliferativ, limfoproliferativ si hemoragic.
Sindroamele anemic si hemoragic sunt unitare, în schimb sindroamele mieloprofilerativ si limfoproliferativ grupeaza afectiuni hematologice heterogene.


ANEMIILE

DEFINITIE:Anemiile sunt boli caracterizate prin scaderea hemoglobinei sau a numarului de hematii sub valori normale (4,5 milioane eritrocite cu 90% hemoglobina, la barbati si 4 milioane eritrocite cu 80% hemoglobina, la femei). Principala consecinta a anemiei o constituie scaderea concentratiei de oxigen în sânge.
CLASIFICARE:
1. Morfologica(tine seama de modificarile constantelor eritrocitare)
- dupa volumul eritrocitar mediu – VEM – în normocitare, microcitare si macrocitare;
- dupa concentratia medie a hemoglobinei eritrocitare – CHEM – în normocrome (cu indice de culoare în jurul lui 1), hipocroma (indicele de culoare scade sub 0,8), hipercroma (când depaseste indicele de culoare 1,1) .
2.Patogenica
a)Producere scazuta de hemoglobina si eritrocite:
- Deficit de sinteza a hemoglobinei:


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org