Referat - Sindromul oligofrenic

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
366
Etichete
sindromul, oligofrenic
Descarcari
292
Nota
0 / 10 - 0 voturi


SINDROMUL OLIGOFRENIC ( SINDROMUL LURIA-PEVZNER )

În Dictionarul Defectologic (1970) apare acest mod de a descrie caracteristicile deficientei mintale, pe niveluri de gravitate:
Idiotia (C.I.=0-20) - stare accentuata de nedezvoltare mintala si a întregii personalitati, de dereglare a dezvoltarii psihice si fizice, cu tulburari endocrine, malformatii în structura scheletului si a craniului. Motricitatea este deficitara, mai ales sub aspectul capacitatii de coordonare a miscarilor, multi prezentând tulburari ale mersului si stereotipii motrice. Nu depasesc stadiul însusirii unor cuvinte izolate, pe care de cele mai multe ori, le pronunta deformat. Nu înteleg ambianta în care se gasesc si nu reactioneaza adecvat conditiilor concrete care-i înconjoara. Nu reusesc sa-si formeze nici deprinderile elementare de autoservire. Manifesta accentuate tulburari în comportament, pe fondul unei stari generale de apatie sau, dimpotriva, a unei permanente agitatii. Necesita o supraveghere si o îngrijire neîntrerupta, fiind dirijati, de obicei, spre institutii de asistenta sau ramânând în îngrijirea permanenta a familiei.
Imbecilitatea(C.I.=20-50) reprezinta o stare de dereglare a dezvoltarii fizice si psihice, mai putin accentuata decât în cazurile de idiotie, totusi suficient de evidenta. Imbecilii îsi însusesc unele elemente ale vorbirii, dar bagajul lor de cuvinte este limitat, iar pronuntia – alterata. Deosebit de evidente sunt insuficientele motricitatii fine, ceea ce influenteaza puternic asupra capacitatii lor de însusire a scrierii. Manifesta o accentuata nedezvoltare a capacitatilor cognitive, îndeosebi a proceselor analitico-sintetice, ceea ce determina dificultati importante în activitatea de formare chiar si a celor mai elementare deprinderi de citit si socotit. Comportamentul lor este pueril, inadaptat, chiar si cerintelor simple ale activitatii scolare. În conditiile unei asistente si educatii speciale permanente, reusesc, totusi, sa-si formeze deprinderi elementare


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org