Referat - Sindromul Cushing la caine

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
331
Etichete
sindromul, cushing, caine
Descarcari
208
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sindromul Cushing la câine
(sindromul de hiperadrenocorticism)

Introducere

Boala Cushing (cunoscuta sub numele de hiperadrenocorticism) este rezultatul unei hipersecretii de hormoni corticosterozi a corticosuprarenalelor. Este cea mai frecventa endocrinopatie întâlnita la câinii în vârsta. Acest sindrom este exact opusul bolii lui Addison (hipoadrenocorticism).

Repere anatomice

Glandele suprarenale sunt glande pereche, de dimensiuni mici, acoperite de grasime situate înaintea rinichilor. Chiar daca au dimensiuni mici, corticoizii pe care îi secreta si celelalte functii ale acestora, au un rol important în fiziologia normala a organismului.



In imaginea de mai sus sagetile indica pozitia glandelor suprarenale în raport cu rinichii. Se poate observa de asemenea accesul suprarenalelor la vasele sanguine de calibru mare.



În aceasta imagine sageata indica glanda suprarenala acoperita de grasime. Este de la un dihor care prezenta o tumora a suprarenalei cu inflamarea glandei.

Glanda suprarenala are în componenta sa mai multe zone:

Cortexul
Cortexul suprarenalei este alcauit din 3 straturi:



Structura cortexului.

Zona Glomerulara
Aceasta se afla la exteriorul glandei si este responsabila de secretia aldosteronului. Acesta este un mineralocorticoid esential în reglarea metabolismului sodiului si potasiului.

Zona Fasciculata
Acesta este urmatorul strat care secreta glucocorticoizii. Afectarea celulelor de la acest nivel duce la aparitia sindromului Cushing.

Zona Reticulata
La acest nivel are loc secretia hormonilor sexuali steroizi în cantitati foarte mici.

Medulara
Reprezinta centrul glandei suprarenale. Aici sunt secretate catecolaminele reprezentate de adrenalina si noradrenalina.
 


Elemente de fiziologie

Aceste glande de dimensiuni mici au un efect enorm asupra functionarii normale a organelor interne, în special a ficatului. Corticoizii interactioneaza cu alti hormoni antagonisti, de obicei prin mecanisme de feedback care sunt controlate de cr


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org