Referat - Conceptia Eu-lui si orientarea valorica la adolescenti

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3851
Etichete
conceptia, eului, orientarea, valorica, adolescenti
Descarcari
992
Nota
9 / 10 - 1 vot

CONCEPTIA EU-LUI SI ORIENTAREA VALORICA LA ADOLESCENTII DIN SCOALA DE CULTURA GENERALA SI LICEE
 
 
 
Lumea interioara a personalitatii si constiinta de sine sa au atras de demult atentia filosofilor, savantilor si pictorilor. Constiinta si constiinta de sine este una din problemele cardinale ale filozofiei, psihologiei si sociologiei. Importanta ei se bazeaza pe faptul ca studiul constiintei si autoconstientizarii constituie baza metodologica pentru solutionarea atât a numeroaselor probleme teoretice, cât si multor sarcini practice legate de formarea punctului de vedere al vietii.
Capacitatea de autoconstientizare si autocunoastere este o însusire exceptionala a omului care, în procesul de autoconstientizare se cunoaste pe sine în calitate de subiect al constiintei, comunicarii si actiunii, plasându-se într-un raport nemijlocit fata de sine însusi. Produsul final al autocunoasterii este un sistem dinamic de conceptii ale omului despre sine însusi, conectata cu aprecierea lor, numita cu termenul conceptia Eu-lui.
Conceptia Eu-lui apare la om în procesul interactiunii sociale ca un produs unic si inevitabil al dezvoltarii sale psihologice si ca o achizitie psihologica relativ stabila si în acelasi timp supusa tulburarilor interne si schimbarilor. Ea lasa o amprenta puternica asupra tuturor manifestarilor vitale ale omului – din copilarie pâna la adânci batrâneti.
Perioada aparitiei “eu”-lui constient, oricât de treptat nu s-ar forma anumite parti componente ale sale, este considerata adolescenta si vârsta juvenila timpurie. Toti psihologii indica perioada juvenila timpurie ca o etapa critica de formare a constiintei de sine si dezvoltarea ei este privita ca un proces psihic central al vârstei de trecere.  
Cresterea constiintei de sine si a interesului pentru Eu-l propriu la adolescenti duce la schimbari în formarea caracterului si în structura conceptiei Eu-lui. În perioada juvenila (15-17 ani) în cadrul stabilirii noului nivel al constiintei de sine are loc formarea unei reprezentari relativ constante despre sine. Catre vârsta de 16-17 ani apare o noua formatiune individuala, care în literatura psihologica este numita cu termenul autodeterminare.  
Complexitatea si multiplicitatea schimbarilor individuale în timpul vârstei juvenile precum si rolul ei hotarâtor asupra dezvoltarii ulterioare a individului, conditioneaza actualitatea temei alese pentru studiu: “Conceptia Eu-lui ca factor al autodeterminarii individuale în perioada juvenila”.
 
 
Ipoteza si obiectivele
La momentul de fata sistemul de învatamînt a suferit mari schimbari atît în structura, cît si în politica sa prin divizarea înstitutiilor de învatamînt în licee si scoli de cultura generala. Luînd în consideratie ca în licee selectarea cadrelor didactice se efectuiaza dupa niste criterii mai minutioase, fata de profesori se înainteaza cerinte mai mari în ceea ce priveste maiestria predarii, cunostintele; programul de studiu al elevilor este mai complicat si detaliat fata de cei din scoala de cultura generala; precum, de regula, si provenenta elevilor din diferite paturi sociale, am efectuat o cercetare cu scopul de a evidentia diferentele existente privind conceptia Eu-lui si sistemul de orientari valorice în perioada adolescentina la elevii din cele doua tipuri de institutii scolare.
Ipoteza care am formulat-o este urmatoarea: Conceptia Eu-lui si orientarile valorice sunt diferite la adolescentii din liceu si din scoala de cultura generala, sau, altfel zis, între cele doua categorii de elevi exista asemanari sau apropieri dar si diferente semnificative privind conceptia Eu-lui si orientarile valorice.
Obiectivele popuse spre realizare în cadrul cercetarii:
?         De a evidentia parametrii de apreciere a conceptiei Eu-lui în perioada adolescentina
?         De a studia continututul orientarilor valorice la aceasta vîrsta
?         De a evidentia legatura de corelatie între structura conceptiei Eu-lui si continutul orientarilor valorice la adolescentii de 16-17 ani
?         De a evidentia diferenta între structura conceptiei Eu-lui între elevii din scoala si din liceu
Noutatea cercetarii: consta în faptul ca structura conceptiei Eu-lui se studiaza în corelatie cu continutul orientarilor valorice la adolescenti din institutii de învatamînt diferite, în conditiile social-economice actuale din Republica Moldova.
Importanta practica a cercetarii consta în faptul ca:
1.       Componentele evidentiate în urma prelucrarii rezultatelor cercetarii pot fi folosite ca un punct de plecare în studierea mai aprofundata a conceptiei Eu-lui la adolescentii contemporani si perfectionarea procesului educativ.
2.       Concretizarea legaturii dintre conceptia Eu-lui si structura orientarilor valorice.
 
Desfasurarea experimentului
 
Cercetarea a fost efectuata în perioada februarie-martie a ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org