Referat - Educatia intelectuala

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
489
Etichete
educatia, intelectuala
Descarcari
307
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Educatia Intelectuala

1. Importanta si sarcinile educatiei intelectuale
Societatea are nevoie de muncitori priceputi, de medici, ingineri, profesori, economisti, de cercetatori în domeniul stiintei si tehnicii etc. Pentru a se pregati în mod corespunzator, acestia trebuie sa-si însuseasca un anumit volum de cunostinte, priceperi si deprinderi. Uneori acestea pot fi transmise tineretului direct de catre adulti. Ele pot fi însa însusite si din carti, în care este depozitata experienta de viata si de munca a generatiilor precedente. Cu ajutorul cartilor generatiile anterioare transmit celor urmatoare cunostinte pe care le-au acumulat cu privire la natura si societate, cu privire la tehnica de munca, precum si ideile lor morale si estetice. Prin însusirea cunostintelor si a deprinderilor tehnice si practice de catre tineret se urmareste nu numai pregatirea acestuia pentru a participa cu succes la productie, ci si pentru a putea perfectiona uneltele de munca a aduce inovatii si rationalizari în procesul productiei, a-si aduce contributia la organizarea stiintifica a productiei si a muncii, a desfasura deci o activitate creatoare. În întreaga lume are loc astazi o dezvoltare uluitoare a stiintei si tehnicii.
Cunostintele despre natura si societate însusite de tineri îi ajuta sa rezolve bine problemele puse de produse si de viata sociala în general, daca au un caracter stiintific si daca formeaza un sistem bine închegat. Deci, o prima sarcina a educatiei intelectuale este înarmarea tineretului cu un sistem de cunostinte stiintifice, cu priceperi si deprinderi intelectuale.
Însusirea volumului de cunostinte, a priceperilor si deprinderilor nu este însa suficient pentru a asigura pregatirea omului contemporan. Complexitatea vietii sociale moderne solicita un om cu capacitati intelectuale bine dezvoltate. Dinamica vietii în societate prezinta mereu aspecte noi, variate. Pentru a face fata la asemenea solicitari si pentru a gasi solutiile cele mai potrivite, omul societati


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org