Referat - Religia Egipteana

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
326
Etichete
religia, egipteana
Descarcari
277
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Religia Egipteana – caracterul zoomorfic


“Acum vom vorbi despre Egipt, pentru ca ascunde multe miracole si, mai ales, ofera tuturor tarilor opere, care abia daca pot fi descrise.” (Herodot).
Gratie cercetarilor egiptologice, intelegem astazi unele particularitati ale credintei si configuratiei vechi egiptene mai bine decat a facut-o istoricul grec din secolul al V-lea î.Ch.
Magia si religia sunt foarte importante, intrucat prima notiune tine mai mult de o anumita imagine a lumii, in timp ce religia contureaza raportul omului cu Dumnezeu. Asa cum exista diferite reprezentari despre esenta divina, tot astfel exista si diferite imagini despre lume. In pricipiu se pot delimita imaginea magica, mitica si rationala a lumii, pentru care s-a incercat compararea cu somnul, visul si starea de veghe.
Intreaga cultura egipteana este de origine religioasa. Astronomia a aparut ca necesitate a impartirii timpului de care ritualul nu se putea lipsi (rasaritul devreme al lui Sothis, fazele lunii). Cele mai vechi reprezentari cartografice se refera la o “geografie de dincolo”, fiind pictate pe fundul sicrielor ca orientare pentru lumea cealalta. Medicii faceau parte, mai ales, din casta preotilor. Pentru igiena si prevenirea bolilor existau reguli sub forma unor porunci religioase. Artele plastice trebuie intelese numai dinspre radacina lor religioasa. Arta egipteana trebuia sa serveasca unor scopuri de cult si magie si mai putin unei satisfactii estetice, adica nu se putea vorbi despre arta in sensul occidental. Statuile din epoca piramimdelor sau picturile din mormintele tebane nu pot fi intelese ca o redare a realitatii vizibile, nici ca niste copii, ci ele trebuie sa fie privite ca simbol.
Piatra pretioasa si floarea de lotus, broasca si batlanul, barca si piramida miscau sufletul egipteanului care stroungea cu privirea suprafata, pentru ca, prvindu-le, simtea ca se intalneste


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org