Referat - Bacalaureat 2005

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3040
Etichete
bacalaureat, 2005
Descarcari
8246
Nota
1 / 10 - 1 vot

Originea si evolutia limbii romane
Definitia genealogica:
Limba romana este limba latina vorbita in mod neîntrerupt in partea orientala a imperiului Roman, cuprinzând provinciile dunarene romanizate (Dacia, Panonia de sud, Dardania, Moesia Superioara si Inferioara),din momentul patrunderii limbii latine in aceste provincii si pana în zilele noastre.
Aceasta limba a suferit, insa, transformarii neîncetate, atât prin evolutia ei normala, cat si prin influenta exercitata de limbile cu care a venit in contact.
Teritoriu de formare:
Limba romana s-a dezvoltat pe o baza teritoriala larga romanizata cuprinzând Dacia nord-dunareana propriu-zisa si teritoriile care n-au intrat sub autoritatea romana, fiind locuite de catre "dacii liberi".
Latina dunareana, împreuna cu latina vorbita pe coasta Dalmatiei si, pana catre jumatatea a II-a a sec. al III-lea e.n., împreuna cu latina vorbita in Italia, face parte din grupul oriental al limbii latine.
Dalmata era vorbita pe coasta Marii Adriatice si a disparut astazi cu totul.
Cucerirea si romanizarea Daciei:
Cucerirea Daciei a fost pregatita de o serie de masuri cu caracter militar si administrativ care a facut posibila transformarea acesteia in provincie romana.
Procesul de romanizare a avut loc in trei etape: prima fiind cea preliminara, din secolul 2 i. Hr. pana in 106, in care autohtonii geto-daci au avut contacte sporadice cu romanii, adica romanii atacau N Dunarii, iar populatia geto-daca ataca la S de Dunare.
A doua faza este romanizarea propriu-zisa din 106 care s-a facut masiv. Romanizarea are loc nu numai in Dacia , ci si in Moesia care cuprindea si Dobrogea cucerita de romani in anul 28 î.Hr. .Dacii liberi intra si ei procesul de romanizare mai ales prin intermediul comertului. Acestia ocupau centrul si nordul Moldovei, nordul Transilvaniei.
Iar cea de-a treia etapa este dupa 271, dupa retragerea aureliana. Pe teritoriul Daciei a ramas o populatie puternic si ireversibil romanizata iar la sud de Dunare s-au retras doar armata si administratia.
Crestinismul:
Crestinismul patrunde in Dacia sub forma latina in perioada secolelor III-VIII, prin intermediul colonistilor. Pentru crestinism pledeaza descoperirile arheologice, epigrafice, numismatice cum ar fi: monumente funerare închinate unor martiri de la Niculitel, existenta unor biserici si episcopii, (la Tomis- episcopul Teotim I ), obiecte cu inscriptii crestine(la Tomis, Germisara, Midia si altele), dar si cuvinte care desemneaza elemente crestine: Dumnezeu-domine Deus; înger-angelus; Duminica-Dies Dominica si altele.
Limba latina:
Pe lânga procesul de romanizare a populatiei au existat si procese de romanizare lingvistica si culturala.
Romanizarea lingvistica este un proces lent de învatare a limbii latine de catre bastinasi si uitare treptata a limbii autohtone. Romaniza-
rea culturala este procesul de deprindere, adaptare, integrare a popu-
latiei bastinase în cultura si civilizatia romana. Limba româna se formeaza cu ajutorul "limbii vulgare"(populare).Aceasta poate fi definita ca un ansamblu de tendinte ale limbii vorbite, realizate, in timp si spatiu dupa împrejurari ea apare ca o limba omogena.
In limba latina raman aproximativ o suta de cuvinte de origine daca: tap, mos, viezure, pârâu, jumatate, vatra, strugure si altele. În secolele VII-VIII, limba romana se formase si apare limba romana comuna care se împarte in doua dialecte majore: daco-roman si aroman. Dialectul daco-roman are ca ramura de baza istoromana iar cel aromân meglenoromâna.
Procesul de romanizare a înregistrat opozitii fie in zonele civilizate, fie in zonele mai putin civilizate.
Vocabularul limbii romane:
Structura gramaticala a limbii romane este de origine latina. În timp asupra cuvintelor actioneaza legile fonetice:
1.- caderea consoanelor finale(m,n,t,s)
2.- "l" intervocalic trece la "r"
3.- "ll" ramâne "l"
4.- "o" se transforma in diftongul "oa"
5.- "b" trece in "v" si apoi cade
6.- "b" initial se pastreaza
Exemple:
filum > filu > firu > fir
solem > sole > sore > soare
gula > gura
callis > calli > cali > cale
caballus > cabalu > cal
Caracterul esential al latinei ca sta la baza romanei si evolutia ulterioara a limbii constituie trasatura caracteristica a limbii romane, singura supravietuitoare a latinei vorbite odinioara in Peninsula Balcanica si in provinciile dunarene ale Imperiul Roman.
Limbile Balcanice:
Analiza genealogica a limbii romane dovedeste latinitatea iar structura ei este latina. Oricât de mult s-a îndepartat limba romana de tipul latin si oricât s-ar îndeparta in cursul evolutiei sale ulterioare, nimic nu se va schimba prin aceasta in raporturile de filiatie dintre latina si limba romana aceasta...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org