Referat - Cartea Nuntii

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
14027
Etichete
cartea, nuntii
Descarcari
904
Nota
5 / 10 - 3 voturi

Cartea Nuntii
George Calinescu
Romanul a aparut in 1933 si este întâiul roman al autorului. George Calinescu definea acest roman ’’un exercitiu narator minor’’.
Tot autorul considera ca romanul ”Cartea Nuntii” este un roman liric grec asemanator cu ”Daphinis si Chloe” de Langos. Actiunea romanului se petrece in 1930 si începe prin întoarcerea de la Paris a tânarului Jim. Prezinta societatea româna din prima jumatate a secolului al XX-lea. Este roman de factura balzaciana, prin prezentarea unor tipologii. Astfel romanul reprezinta galaxie de persoana si de „tantii” care reprezinta o lume sterila, stereotipa. Matusile traiesc „casa cu molii” unde predomina igrasia si mucigaiul. Când un personaj vrea sa se desprinda de aceasta lume încremenita, vestea face senzatie.
Profesorul Silvestru Capitanescu recunoscându-si esecul se sinucide. Romanul prezinta în antiteza cele doua lumi: lumea reprezentata de matusile tânarului Jim si lumea tinerilor Jim, Vera, Dora, Boby. Lola care simbolizeaza exuberanta vietii. Casatoria dintre Jim si Vera simbolizeaza triumful vietii.
Criticul George Calinescu codirector la „Viata Româneasca” si a publicat specificul national, dar asta nu inseamna ca George Calinescu adera la traditionalism. El reproseaza modernismului ca a trecut prea repede peste niste etape. Romanul „Cartea Nuntii” este un roman de factura balzaciana prin descrieri de interioare.
A aparut in 1933 si va prefigura in toate celelalte romane. In Cartea Nuntii sunt valorificate o multitudine de termeni ,tema avaritiei, a familiei,a zminterii, a iubirii, a creatiei, a mondenitatii. Romanul „Cartea Nuntii” este un roman al evadarii, astfel Silvestru avertizeaza inca de la inceput pe Jim „ fereste-te de molii si de igrasie cat mai esti tanar, pentru mine este prea tarziu”. Matusile lui Jim au o ostilitate fata de lumea noua cu automobile si tramvai. Ele refuza orice contact cu lumea moderna.
Aceste femei batrane si celibatare s-au retras din clopotul vietii si nu mai traiesc decat arheologic,intreaga locuinta pare un muzeu, matusile ies pe poarta la intervale de 4-5 ani sa asiste probabil la o nunta sau inmormantare. Aparitia lor este deci un eveniment. In lazile lor exista orice obiecte vechi de la carbuni, cuie ,lumanari, pana la jucarii si praline. Tanti Ghencea aduna cercei lanturosi si masivi, Tanti Magdalina aduna table de alama, linguri de argint, talere, Tanti Mali aduna orice gaseste: chibrituri, jurnale, mucuri. Avaritia le caracterizeaza pe aceste matusi, dar ele nu actioneaza din dorinta de a face rau sau pentru a sustrage averile altora. Pentru ele avaritia este o psihoza, un sentiment al batranetii. Tanti Mali scoate din lada un sal turcesc pe care ar vrea sa-l dea Verei ,dar pe drum se razgandeste si-l taie in doua pastrand pentru sine o jumatate.Autorul prezinta sminteala indeosebi la Silvestru, unde se accentueaza delirul.Posacul Silvestru vrea sa sparga autoritatea familiei,dar nu a reusit. Dereglarea psihica este rezultat al fegetarii casnice.
Eroul central al cartii ramane Jim Marinescu. La inceput apare in ipostaza zburdalnicului indragostit, nu manifesta obsesie intelectuala este un spirit practic. Considera casa matusilor o casa insalubra si vrea sa-si construiasca o casa cu pereti luminosi si fotolii recomfortante.Universul in care traieste Jim e cel al confortului. In roman este prezentata timiditatea feminina din viata lui Jim ,Medy, Dora, Lola. Dora era negricioasa dar cu trupul sportiv, Medy mai putin conturata si Lola inalta ca un plop, vaporoasa, distant. Totusi Jim cunoaste unele insuccese. Dora ii marturiseste ca iubeste pe altcineva , iar Lola il respinge prin raceala ei.
Vera il cucereste si el se dedica total femeii iubite. La vederea Verei, chiar Silvestru este stapanit de impulsurile erotice. Jim si Vera sunt de fapt niste simboluri in roman, numele lor ar putea fi „Barbatul si Femeia” de fapt prin prezentarea lor , autorul a vrut sa refaca idila dintre Daphin si Chloe. Cartea Nuntii prezinta etapele iubirii dintre Jim si Vera incheiate printr-o calatorie.
Personajele din roman sunt grupate in doua categorii: cei apti pentru iubire si cei care reprezinta o lume sterila invechita. Boby si Vera reprezinta fecunditatea, iar matusile reprezinta sterilitatea.
Vera simbolizeaza frumusetea feminina, ea se daruieste cu multa spontaneitate,iar declaratia ei de dragoste este totala:”te iubesc pentru ca esti tatal copilului nostru”
Cartea Nuntii este cartea fericirii si a amorului conjugal. Romanul prefigureaza celelalte romane prin anuntarea unor teme si personaje. Prezinta societatea romana din anul 1930 citadinizarea societatii, trecerea de la aristocratia autohtona la burghezia apuseana.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org