Referat - Cea mai valoroasa nuvela istorica

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
362
Etichete
cea, mai, valoroasa, nuvela, istorica
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi

NUVELA
-ALEXANDRU LAPUSNEANUL –
COMENTARIU

Cea mai valoroasa nuvela istorica , intitulata “ Alexandru Lapusneanul “ a fost publicata in anul 1890 in primul numar al revistei “ Dacia literara” de catre Costache Negruzzi .
Dupa cum arata si titlul nuvelei , autorul isi propune sa scoata in relief cu toata vigoarea , figura impresionanta a acestui domnitor , personalitatea lui complexa si controversata .
Fiind o opera epica , modul de expunere predominant este naratiunea , prin intermediul careia autorul relateaza un sir de intamplari , incepand cu sosira in tara inaintea celei de-a doua domnii si terminand cu moartea sa tragica . Ca in orice opera epica , spatiul si timpul actiunii sunt bine precizate , intamplarile petrecandu-se fie in apropiere de Tecuci , fie la curtea domneasca , in biserica sau in Cetatea Hotinului , de-a lungul intregii sale domnii . Relatarea faptelor se face la persoana a III-a si in mod obiectiv , de aceea autorul isi permite rareori sa exprime un punct de vedere personal ( si atunci face o mare retinere) , putine fiind chiar abaterile de la consemnarile cronicii care i-a servit drept izvor .
Intamplarile narate si personajele care participa la actiune constituie subiectul nuvelei riguros structurat in patru parti precedate de cate un moto .
Prima parte avand motoul “ Daca voi nu ma vreti eu va vreu “ , constituie expozitiunea nuvelei si Lapusneanul sosind in tara cu ajutor turcesc pentru a-l inlatura pe Tomsa si a ocupa din nou tronul Moldovei . El este intampinat de vornicul Motoc , de postelnicul Veverita , de spatarul Spancioc Si de Stroici , care-i cer lui Alexandru Lapusneanul sa se inapoieze , caci poporul nu-l vrea si nu-l iubeste . Hotarat sa puna ordine in tara si sa-I pedepseasca pe boierii lacomi si tradatori , domnitorul respinge categoric pretentiile celor pa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org