Referat - Date biografice despre Tudor Arghezi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
416
Etichete
date, biografice, despre, tudor, arghezi
Descarcari
248
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Date biografice despre Tudor Arghezi


Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu) s-a nascul la 21 mai 1880 la Bucuresti, fiul lui Nicolae Theodorescu originar din Gorj si al Rosaliei Arghesi, femeie simpla din Ardeal.
Între 1887 si 1891 urmeaza cursurile scolii primare ,,Petrache Poenaru”. Despre copilarie Arghezi va scrie: ,,Este cea mai amara vîrsta avietii. N-as voi sa mai fiu o data copil”.
Între 1891 si 1896 Arghezi urmeaza cursurile liceului ,,Sfântul Sava”. Locueste la internat si se întretine singur. Da meditatii, iar în vacante practica diverse meserii, printre cere si pe aceea de pietrar. Debuteaza în 1896 în ziarul ,,Liga Ortodoxa” condus de Al. Macedonski, unde va publica 15 poezii sub semnaturile Ion N. Theodorescu si Ion Theo. Este perioada când îl cunoaste pe Grigore Pisculescu, coleg de liceu, cel care va deveni scriitorul Gala Galaction. Tot atunci i-ar fi cunoscut pe I. L. Caragiale, Stefan Luchian si G. Ibraileanu.
În 1897 publica versurii în ,,Revista moderna” si ,,Viata noua”, semnând Ion Th. Arghezzi. Se angajeaza la fabrica de zahar din Chitila.
În 1899 se calugareste, sub numele Iosif la mînastirea Cernica. În septembrie 1900 este hitoronisit diacon. Continua sa scrie versuri, sa traduca din Baudelaire. Publica o parte din ciclul ,,Agate negre” în revista bilunara ,,Linia dreapta” si ,,Revista idei”.
În 1910 publica poezia ,,Ruga de seara” în revista ,,Viata sociala”.
În 1913 este redactor sef al ziarului politic ,,Seara”.
În 1915 apare la Bucuresti sub directia sa sevista saptamânala ,,Cronica” editata în colaborare cu Gala Galaction.
În 1916, la întrarea României în razboi, se situeaza, odata cu Gala Galaction si cu alti intelectuali, pe pozitiile neutralitatii. Dupa razboi aceasta pozitie îi atrage doi ani de detentie la Vacaresti împreuna cu alti 11 ziaristi si scritori printre cere si Ioan Slavici. Este gratiat în 1919.
În 1916 se casatoreste cu Paraschiva Burda de la care va avea doi copii.
În 1920 colaboreaza la revista ,,Hiena” c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org