Referat - Iapa lui Voda

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1100
Etichete
iapa, lui, voda
Descarcari
353
Nota
0 / 10 - 0 voturi

IAPA LUI VODA
Mihail Sadoveanu
(Hanu Ancutei)
rezumat

Hanul Ancutei ofera calatorilor bucate si vin, dar si placerea ascultarii unor povestiri frumoase. Calatorii se mira de înfatisarea ciudata a calului Comisului Ionita. Comisul de la Draganesti le istoriseste drumetilor o întâmplare din tinerete legata de iapa sa, la care se uitase cu mirare Voda Mihalache Sturza.
Pregatit de plecare, comisul vede poposind la han un mare boier. Razesul cinsteste cu boierul si îi povesteste despre necazurile si nedreptatile legate de mostenirea unei bucati de pamânt. Judecata nu se incheiase înca. Razesul pornise spre Iasi cu documentele pentru ca Voda sa-i faca dreptate. Comisul îi marturiseste ca în cazul în care Voda nu îi va face dreptate, el îl va pofti pe acesta sa îi pupe iapa nu departe de coada. Boierul râde si afla ca Comisul Ionita va ajunge în curând la Iasi.
Ajuns la Curtea Domneasca, razesul este primit îndata de Voda. Emotionat, razesul cade în genunchi în fata domnitorului. Auzind glasul acestuia si privindu-l, el îsi da seama ca este chiar boierul de la han. Voda îl asculta, cerceteaza documentele razesului si îi face dreptate. Domnitorul îl întreaba ce se întâmpla daca nu-i facea dreptate, iar razesul îi raspunde ca el vorba nu si-o ia înapoi. Voda face haz si trimite un slujtor sa-l însoteasca pe comis la Draganesti pentru a pune rânduiala.
Comisul încheie povestea afirmând descendenta calului sau din iapa lui Voda.






Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org