Referat - Incadrarea operei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
391
Etichete
incadrarea, operei
Descarcari
292
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Alexandru Lapusneanul
Costache Negruzzi

1. Despre autor:
Costache Negruzzi a fost un reprezentant de seama al generatiei pasoptiste si, in multe privinte, un deschizator de drumuri in literature romana.
2. Creatii ale autorului:
Volumul “Pacatele tineretii” cuprinde o diversitate de specii si formule literare: proza memorialistica “Cum am invatat romaneste”, nuvela romantica “Zoe”, proza istorica “Aprodul Purice”, satire “Reteta”, proza epistolara “Negru pe alb”.
3. Incadrarea operei:
Nuvela istorica “Alexandru Lapusneanul” ocupa un loc de exceptie deoarece este prima nuvela de factura istorica din literature romana, deschizand seria scrierilor inspirate din trecut, de la “Mihnea Voda cel Rau” de Alexandru Odobescu pana la romanul istoric sadovenian.
Nuvela apare la 30 ianuarie 1840, in primul numar al revistei “Dacia literara”, inscriindu-se intr-una dintre directiile romantice, integrate in programul “Introductie”, concept de Mihail Kogalniceanu. Acest program sustinea scriitorii sa se inspire din trecutul istoric al patriei.
Pentru crearea acestei nuvele, Negruzzi s-a inspirit, in principal, din cronicile lui Grigore Ureche, si anume din “Letopisetul Tarii Moldovei”, relatand aspecte din trecutul istoric al romanilor.
4. Definirea speciei:
Ca specie epica, nuvela este de intindere mai mare decat schita, are un singur fir narativ, urmarind un conflict unic, intre domnitor si boierii tradatori, personajele nu sunt numeroase, fiind caracterizate in functie in functie de contributia acestora la desfasurarea actiunii. Nuvela prezinta o intriga riguros construita, accentual fiind pus mai mult pe definirea protagonistului decat pe actiune.
5. Caracteristici/trasaturi ale operei:
Proza imbina realitatea istorica cu fictiunea, ilustrand tema nuvelei, a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul (1564-1569) in Tara Moldovei. De asemenea,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org