Referat - Mihai Eminescu - biografie

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
359
Etichete
mihai, eminescu, biografie
Descarcari
245
Nota
0 / 10 - 0 voturi


MIHAI EMINESCU

1812 Febr. 10. Se naste la Calinesti (Suceava) tatal poetului, Gheorghe Eminovici, fiul mai mare al dascalului din Calinesti, Vasile Eminovici, si al Ioanei Sarghei. Provenind dintr-o familie numeroasa si nu prea înstarita, Gheorghe Eminovici paraseste de timpuriu satul natal. Este, pe rând, scriitor de cancelarie la baronul Jean Mustata, administrator al mosiei Dumbraveni ce apartinea boierului Bals. Acesta din urma îl ajuta sa obtina titlul de sluger; în 1842 Eminovici este ridicat la rangul de caminar. In anul 1840 Eminovici se casatorise cu Raluca Iurascu; vor avea împreuna 11 copii. Stabilitatea materiala la care râvnea Eminovici ar fi putut fi în sfârsit obtinuta prin cumpararea, în 1847, a mosiei de la Ipotesti, unde familia caminarului se va muta definitiv abia în 1857, o data cu terminarea noii case. însa buna parte din veniturile mosiei vor fi folosite de Eminovici pentru a asigura fiilor sai studii liceale si universitare, costisitoare chiar si pentru o familie mai înstarita. În 1878, Eminovici este nevoit sa vânda Ipotestii pentru a-si plati datoriile; ramâne ca administrator al noului proprietar pâna în 1884, anul mortii sale. Este îngropat la Ipotesti alaturi de sotia sa, Raluca.
1816 Se naste la Joldesti mama poetului, Raluca Iurascu, a treia fiica a stolnicului Vasile Iurascu si a Paraschivei Iurascu, nascuta Dontu. Se casatoreste în 1840 cu Gheorghe Eminovici, aducând o zestre destul de frumoasa, care parea sa fie de bun augur pentru tânara familie. Are unsprezece copii, dintre care sase vor muri în timpul vietii sale. Moare în 1876, la Ipotesti.
1818 Se naste Aron Pumnul, viitorul profesor si îndrumator al lui Eminescu din anii gimnaziului de la Cernauti. .
1836 Dec. 27 Moare Paraschiva Iurascu (Dontu), bunica dinspre mama a poetului.
1840 Ian. 29. Gheorghe Eminovici se casatoreste cu Raluca Iurascu.  1841 Se naste Serban, primul copil al familiei Eminovici. Serban urmeaza cursurile primare si gimnaziale la Cernauti; studia


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org