Referat - Mihail Sadoveanu - Baltagul Rezumat

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
7067
Etichete
mihail, sadoveanu, baltagul, rezumat
Descarcari
1030
Nota
8.55 / 10 - 11 voturi

Baltagul
de Mihail Sadoveanu
Romanul “Baltagul” este în primul rând o operã epicã, deoarece autorul îsi exprimã indirect propriile sentimente de admiratie fatã de însusirile alese ale eroinei prin intermediul actiunii, relatând o serie de întâmplãri si punând-o în relatie cu alte personaje.
Ca în orice operã epicã, autorul se detaseazã de subiect si nareazã obiectiv întâmplãrile care se desfãsoarã într-un anumit timp si spatiu, derulându-se de toamna, când Nechifor Lipan pleacã la Dorna dupã oi, pânã primãvara, când Vitoria îi descoperã trupul neînsufletit. Perimetru actiunii este, de asemenea, vast si cuprinde tinuturi de munte de la Mãgura Tarcãului, zona Dornelor si a Bistritei, pânã în cele de câmpie, la Cristesti, în bãltile Jijei.
Modul de expunere predominant este naratiunea, ca în orice operã epicã, dar ea se îmbinã mãiestrit cu descrierea, cu dialogul si cu monologul interior, prin care scriitorul pune în luminã însusirile personajelor, zbuciumul lor sufletesc si relatiile dintre ele, stabilite într-o lume guvernatã de anumite traditii.
Actiunea se întinde pe parcursul a saisprezece capitole în care sunt narate actiunile Vitoriei Lipan în cãutarea si cunoasterea adevãrului despre sotul ei plecat de mai mult timp de acasã. Eroina este convinsã cã Nechifor a dispãrut si se pregãteste sã plece în cãutarea acestuia însotitã de fiul ei Gheorghitã. Drumul este anevoios si presãrat de numeroase dificultãti; ea este nevoitã sã apeleze uneori si la autoritãti, dar, printr-o inteligentã si o abilitate extraordinare, ia totul pe cont propriu si reuseste sã-i descopere si sã-i pedepseascã pe ucigasi. Actiunea este linearã, dar existã mai multe planuri narative: unul retrospectiv, trecut, în care Vitoria rememoreazã întâmplãri ale vietii de familie si altele, prezentate în desfãsurarea lor, care relateazã despre prezenta oilor si a ciobanului în bãltile Jijei, întâlnirile eroinei cu preotul si cu baba Maranda, drumul la mãnãstirea Bistrita si la Piatra-Neamt, pregãtirile ei pentru drumul cel lung pe urmele sotului ei si, în sfârsit, cãutãrile înfrigurate finalizate cu stabilirea adevãrului si a dreptãtii.
Prin intermediul actiunii si al personajelor, Mihail Sadoveanu oferã o imagine amplã si profundã a vietii. El zugrãveste modul de viatã patriarhal al oamenilor de la munte, unde obiceiurile si traditiile sunt pãstrate cu sfintenie. Totodatã, înfãtiseazã obiceiurile legate de evenimentele cruciale ale existentei umane - botezul, nunta, moartea -, dar si lumea orasului din perioada sfârsitului secolului al XIX-lea si a începutului secolului al XX -lea.
Din cele arãtate pânã acuma se poate constata cã opera literarã “Baltagul” întruneste toate notele definitorii ale genului epic.
Rãdulescu Mihai
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org