Referat - Mitul lui Prometeu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
465
Etichete
mitul, lui, prometeu
Descarcari
205
Nota
0 / 10 - 0 voturi










































Prometheus = previziune, prudenta pentru viitor-a fi prevazator, a purta de grija cuiva;
In greceste, Prometeu inseamna prevazator. Nu s-ar zice, din fericire, ca si-a respectat numele. Ceea ce s-a intamplat pe munte, unde Zeus a trimis un vultur sa-i devoreze ficatul, dovedeste nu numai ca titanul a furat focul de la zei, dar ca merita sa-l fure.


Mitul

Prometeu a fost un Titan razvratit impotriva lui Zeus, dar prieten al oamenilor care le-a daruit focul si ratiunea si i-a invatat mestesugurile esentiale; este pedepsit de Zeus pentru activitateasa de erou civilizator.
Pe un povârnis al Olimpului, Prometeu se destainuie iubitei sale, nimfa Eromeni: parasind odata incinta fastuosului palat al lui Zeus, întâlnit doua fiinte oropsite de zei si adapostite în pesteri, pe Than si Li. Erau primii oameni pe care titanul i-a învatat sa vorbeasca, sa rada, si ,,sa umble drept, cu fruntea in sus!” Dorinta lui fiind sa faca ,,din fiare oameni,din om – un semizeu”, Prometeu fura focul din Olimp si-l aduce pe Pamant. Desi nu-i dezaproba fapta, zeita Themis, mama lui, se teme ca aceasta poate avea urmari neplacute. Temerile ei se adeveresc in urmatoarele doua acte.
Hefaistos se plange lui Zeus ca focul i-a fost furat, si vinovatul este adus in lanturi. Zeus intentionase sa scuture ,,parazitii pamantului’’ si sa zvarle ,,in lume un pumn de oameni noi’’, dar Prometeu ia zadarnicit planurile prin fapta lui nesabuita. Titanul il infrunta pe Zeus si-i spune ca stie cine il va detrona. Pentru ca refuza sa destainuie numele uzurpatorului, Phoibos Apolom si Hefaistos il duc sa-l tintuiasca pe un pisc stancos al Muntelui Caucaz, unde un vultur ii va ciuguli ficatul. In speranta ca vor obtine iertarea, Themis si Eromeni staruie zadarnic pe langa Zeus, care nu se invoieste sa-l elibereze pe razvratit, daca acesta nu-I va spune cine il va detrona.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org