Referat - Nuvela Doua Loturi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
834
Etichete
nuvela, doua, loturi
Descarcari
327
Nota
0 / 10 - 0 voturi

NUVELA
"DOUA LOTURI"
de Ion Luca Caragiale
Povestire pe momentele subiectului, caracterizarea personajelor
Nuvelele lui Ion Luca Caragiale (1852-1912) se situeaza între tragic si grotesc», între comic si macabra, construind un impresionant spectacol al lumii prin creatii realiste, psihologice sau fantastice. Nuvelele realiste ilustreaza eroi ce se afla la limita dintre comic si tragic* asa cum sunt cei din "Doua loturi", "Inspectiune", "Canuta, om sucit", în proza psihologica si realista, Caragiale este un creator de stari sufletesti, iar în comedii este un necrutator critic de moravuri sociale si defecte caracteriale. Garabet Ibraileanu afirma: "ca satiric, Caragiale e un pictor de moravuri; ca tragic, un pictor de stari sufletesti, cu alte cuvinte, satira lui este sociala, tragedia lui e psihologica".
Nuvela "Doua loturi" de Ion Luca Caragiale, a fost publicata mai întâi în "Gazeta sateanului", apoi inclusa în volumul "Momente si schite", aparut în 1901.
Tema nuvelei realiste "Doua loturi" de I.L.Caragiale o constituie drama omului obisnuit, al carui destin este situat la limita dintre comic si tragic. Locul primordial îl ocupa starile sufletesti ale eroului, aflat într-un moment esential al vietii, când sansa i-ar putea schimba anonimatul în care se zbate, în aceasta nuvela, Caragiale pune accent pe tragedia psihologica a personajului, reiesita din îmbinarea visului cu realitatea, zbuciumul launtric al eroului fiind construit cu o lucida ironie.
Titlul nuvelei "Doua loturi" semnifica - simbolic - sansa pe care omul obisnuit p poate avea la un moment dat în viata lui. Speranta ca soarta s-ar putea schimba printr-un noroc pe care-1 ignorase pâna atunci este concretizata prin doua bilete de loterie ce ar fi putut fi câstigatoare, daca legea firii n-ar hotarî implacabil destinul fiecarui om.
Momentele subiectului
Nuvela începe, în mod cu totul surprinzator, eu intriga. Personajul principal, Lefter Popescu, este agitat si transpirat de enervare pentru ca nu gaseste do


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org