Referat - Oglinda lui Eminescu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
405
Etichete
oglinda, lui, eminescu
Descarcari
238
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Oglinda lui Eminescu

Cu totii stim ce este o oglinda: un obiect din metal sau sticla, de diferite forme, având o fata acoperita cu un strat metalic ce formeaza o suprafata neteda si lucioasa care are proprietatea de a reflecta razele de lumina si de a forma astfel, pe partea lucioasa, imaginea altor obiecte. Oglinda poate fi reprezentata si de suprafata unei ape curate si limpezi, de o gheata neteda si lucioasa sau de o placa de marmura, dar si de multe alte obiecte cu însusirile descrise mai sus.
Oglindirea este un fenomen natural si el exista de când lumea. Ptolemeu a fost primul care a expus o teorie a oglinzilor si a refractiei luminii, iar despre Arhimede se spune ca ar fi aprins corabiile dusmane cu ajutorul unor oglinzi care concentrau razele soarelui. Experienta acestuia a fost dovedita prin anul 1747 de catre învatatul Buffon, în preajma Parisului.
În legatura cu acest fenomen exista o multime de lucruri cunoscute, dar si multe întrebari care nu si-au gasit nici astazi raspunsul. Oglinda inverseaza stânga cu dreapta, dar nu si susul cu josul. Acest fenomen paradoxal a nascut vii controverse, mai ales ca pot fi construite si oglinzi care sa nu inverseze imaginea. Matematicianul american Martin Gardner a descris în articolul sau Stâng sau drept? publicat în volumul Amuzamente matematice o cale simpla de a confectiona o oglinda "ciudata": se aseaza doua oglinzi obisnuite astfel încât sa formeze un unghi drept. Daca se roteste aceasta oglinda cu 90 de grade imaginea va inversa partea de sus cu cea de jos.
Sub diferite forme fenomenul de oglindire este considerat uneori un miracol, pentru ca însasi lumina este înca un miracol. Unele consideratii filozofice au legatura cu acest fenomen iar întelegerea lui ar putea aduce multe lamuriri. Alice din tara minunilor spunea despre imaginea obiectelor din oglinda ei ca "merg pe cealalta cale". De-a lungul timpului toti marii scriitori ai lumii s-au inspirat cu prisosinta din acest izvor.
Julien Eymard, în ampla sa lucra


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org