Referat - Poezia lui Cosbuc

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
490
Etichete
poezia, lui, cosbuc
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi

1.) G.Cosbuc, creatia poetica, expresie a existentei si a aspiratiilor poporului român


Privita în ansamblu, opera lui G. Cosbuc se înscrie printre clasicii ale literaturii române. Originalitatea poetului se afla în versurile de inspiratie din viata satului, în inventia poetica, în modalitatea în care constiinta artistului se acorda cu istoria existentei si aspiratiile poporului nostru, cu functia social-educativa si estetici a epocii în care a trait scriitorul.
Poezia lui Cosbuc este de aspect monografic : Satul, înconjurat de munti, este surprins în viata lui obisnuita, cu pitorescul lui etnografic. Dincolo de sat, e pâr(ul, lunca ,câmpul, cu holda, vuiet de codru si dumbrava. Satele, reprezentabile, sunt ale satului transilvanean, ale locurilor de bastina ale scriitorului, specialitatea sub aspect uman, este a întregului nostru popor.
Sunt, în poezia cosbuciana, momente din viata satului. Optica e taraneasca, elementele, resorturile intime ale gestului, vorbei sau simtirii rustice. Imaginea satului se comunica astfel prin oameni, prin modul lor de existenta, cu bucurii si necazuri, cu aspiratiile lor de împlinire. Satul lui G. Cosbuc este o entitate sociala si nationala cu pitoresc geografic si etnografic, cu datini si credinte, cîntec de dor, dar (i de razvratire sociala si de lupta pentru libertatea si demnitatea nationalai.
1.) Poezia iubirii si a naturii. Cele mai multe dintre poeziile lui G. Cosbuc sunt erotice. Lirismul poetului este însa obiectiv, în sensul ca poezia exprima sentimentele flacaului sau ale fetei, în criza erotica a vîrstei, a nelinstilor tulburatoare si a dorurilor de împlinire. Vibratia lirica a poetului se comunica prin ceea ce poezia evoca sfiala, candoare, saga, incertitudini, patima sau vrajba.
Decorul este rustic, iar idila rezulta din manifestarea elementara, spontana, a instinctului erotic. De un spectaculos folcloric, ea se desfasoara reanic când la o poveste de dragoste, pe care


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org