Referat - Popa Tanda - specie a genului epic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
494
Etichete
popa, tanda, specie, genului, epic
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Popa Tanda _by Marin™

de Ioan Slavici™


Nuvela este o specie a genului epic in proza cu un singur fir narativ,cu un conflict bine conturat care implica un numar relativ redus de personaje prezentate in mediul lor se viata,accentul cazand pe caracterizare mai mult decat pe actiune.
Opera literara “Popa Tanda” Apartine genului epig intrucat semnalam prezenta unui narator obiectiv care isi exprima indirect sentimentele de admiratie,atitudinea de aprobare fata de personajul central,parintele Trandafir.
Se intalnesc cele 3 elemente specifice operei epice:narator,actiune si personaje.Ioan Slavici relateaza o serie de intamplari concentrate in jurul unui fir narativ,actiunea fiind simpla,putandu-se rezuma usor si constituindu-se in momente ale subiectului literar.
Astfel,in expozitiune, autorul fixeaza spatiile actiunii:satele Butucani si Saraceni,iar timpul se subintelege,probabil a doua jumatate a secolului al XIX-lea.Se realizeaza de asemenea un portret schitat sumar al personajului principal din care se desprinde chipul unui om cu invatatura de carte,cu voce frumoasa,(canta mai bine decat raposatul tatal sau)care vorbeste drept si cumpanit ,fiind “harnic si ingrijitor”.Trandafir,fiul dascaluluio Pintilie din Butucani, devine preot,isi inmtemeiaza o familie si-si profeseaza aproape doi ani meseria in satul natal ,dar datorita faptului ca avea un caracter sincer,deschis,nu este agrteat de sateni care intervin la protopop si obtin mutarea preotului in satul Saraceni.
Intriga se declanseaza in momentul in care parintele Trandafir se decide sa-I scuture pe saraceneni din nepasare si sa-I aduca prin munca la o situatie materiala mai buna de pe urma careia ar fi profitat si el.
Desfasurarea actiunii surprinde incercarile acestuia de a-I convinge pe sateni sa se apuce de munca , adresandu-le mai intai vorbe blande , sfaturi . apoi vorbe ironice si amenintari. Nu reuseste nimic pe aceasta cale si , desi ……………pentru moment , analizeaza cu luciditate sit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org