Referat - Povestea lui Harap Alb

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
359
Etichete
povestea, lui, harap, alb
Descarcari
198
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Povestea lui Harap Alb
- editura Tineretului, anul 1957 -





A : Continut :


- acum mult, mult timp, traia un împarat pe nume Verde Împarat care nu avea baieti, ci numai fete.
- acest împarat avea un farte mai amre într-o tara mult mai îndepartata, pe care nu avesese prilejul sa-l mai vada de multi ani, iar copii celor doi nu se întâlnisera nici ei niciodata.
- pe patul mortii, Verde Împarat trimite scrisoare fratelui sau, ca acesta sa trimita pe unul dintre feciorii sai pentru a-i fi succesor la tron dupa moareta sa.
- craiul, primind scrisoarea îsi cheama grabit cei trei feciori pentru a le da vestea; la auzirea acestei vesti, feciorul cel mare a spus ca aceasta onoare i se cuvine lui deoarece este cel mai mare dintre frati.
- craiul accepta, iar baiatul pleaca pentru a-si lua cele de trebuinta pentru drum.
- pentru a-l pune la încercare, craiul se îmbraca într-o piele de urs si se ascunde sub un pod, iar când feciorul sau a ajuns la acel pod s-a speriat de ursul care mormaia si, rusinat, s-a întors acasa.
- acelasi lucru s-a întâmplat si cu feciorul cel mijlociu, iar craiul, mâniat ca toti copii lui sunt niste lasi a început sa-i dojeneasca, inclusiv si pe fiul cel mic care nu facuse nimic.
- plin de mânie, fiul cel mic iese în gradina unde este îndemnat de matusa lui sa se duca la crai si sa-i spuna ca vrea si el sa încerce.
- ducându-se la crai si spunându-i aceste vorbe, primeste acceptul tatalui sau si hainele, armele si calul craiului de când acesta era tânar.
- tânarul pleaca si dupa 49 de zile intra în codru unde e imediat întâmpinat de omul spân care îl întreaba daca nu cumva are nevoie de o sluga pentru drum.
- mai târziu spânul apare sub alta înfatisare si-l pacaleste cu vorba buna pe tânar, închizându-l într-o fântâna si spunându-i ca nu-i da drumul pâna când nu-i spune cine este, de unde vine si unde se duce.
- spânul îl face pe baiat sluga lui si îi pune numele de Harap Alb.
- ajunsi la Verde Împarat, spânul se da drept fiul frartel


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org