Referat - Specia epicii populare

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
406
Etichete
specia, epicii, popccare
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Specia epicii populare

Specia epicii populare si culte,cu larga raspandire,in care se nareaza intamplari fantastice ale unor personaje imaginare(feti-frumosi,zane,animale si pasari nazdravane),aflate in lupta cu farte malefice ale naturii sau ale societatii,simbolizate prin balauri,vrajitoare,pe care le biruiesc in cele din urma
Basmul are formule specifice initiale,mediane si finale,metafore tipice si personaje cheie pentru actiunea narativa.
Trasaturile basmului
Ilustreaza o alta lume decat cea reala, personajele fiind imparatii si imparatese feti-frumosi,fiice de crai,Muma-padurii,zane sau balauri infricosatori.
Faptele povestite se petrec intr-un tinut indepartat peste mari si tari,la capatul lumii sau pe taramul celalalt.
Impletirea elementelor reale sau cele fabuloase creeaza fantasticul,ca specific ancenstral al basmului.
Personajele sunt reale si fabuloase,aceasta din urma avand puteri supranaturale si putandu-se metamorfoza in animale,plante,insecte sau obiecte care pot invia prin leacuri miraculoase,daca sunt omorate.
Personajul principal trebuie sa depaseasca probele si sa invinga obstacolele puse in cale cu scopul de a demonstra visurile morale exceptionale si a deveni apt pentru a-si intemeia si conduce propria gospodarie.
Actiunea are la baza confictul dintre fortele binelui si ale raului,iar in deznodamant invingator iese intotdeauna binele.
Ca mijloace de compizitie basmele contin formule specifice initiale ,mediane si finale, metafore tipice pentru actiunea narativa.
Structura compozitionala are ca element constitutiv calatoria intreprinsa de Harap-Alb, care devine un act initiatic in vederea formarii eroului pentru viata.
Inca de la inceput, fiul cel mic al Craiului isi va dovedi calitatile deosebite, fiind afectat de dojana tatalui mahnit de nereusita celor doi baieti mai mari. Prin mila si bunatate craisorul castiga sprijinul Sfantei-Duminici care il va ajuta sasi gaseasca un cal pe masura. Odata ce voinicia tanarului a fost doved


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org