Referat - Umorul si ironia

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
403
Etichete
umorul, ironia
Descarcari
258
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Amintiri din copilarie
Umorul si ironia

Ion Creanga

Ion Creanga a fost un mare scriitor clasic roman ale carui principale caracteristici sunt geniul povestirii, umorul si farmecul limbii. In opera sa, faptele reale capata adesea dimensiuni fabuloase, iar cele fantastice sunt aduse la proportiile unor intamplari obisnuite.
Cea mai importanta scriere a sa este „ Amintiri din copilarie „ care pe fundalul satului moldovenesc din prima jumatate a sec. al XIX – lea infatiseaza unul din marile personaje ale literaturii universale, Nica a lui Stefan a Petrei Ciubotariul, din satul Humulesti.
Tema operei este copilaria cu toate aspectele ei a unui baiat din mediul satesc, din satul Humulesti din Moldova.
Scriitorul evoca in acest fragment locul nsterii, casa parinteasca, chipul luminos al mamei precum si viata de familie a primilor ani de viata.
El isi aminteste cu duiosie de intamplarile fericite ale copilariei pe care le retraieste ca un om matur. Copilaria cea lipsita de griji, plina de farmecul si hazul copilaresc reuseste sa alunge unda de tristete pe care o resimnte povestitorul ajuns la varsta maturitatii.
Dupa descrierea autorului a casei parintesti ne putem da seama ca acest loc minunat a fost, inca de la nastere, universul lui Nica.
Aici a vazut pentru prima oara chipul bland al mamei, a invatat primii pasi, aici s-a distrat pe seama pisicilor care oboseau jucandu-se cu motoceii legati de mama la stalpul hornului.
Desi erau o familie modesta, parintii s-au descurcat intotdeauna ajutati de copii.
La momentele de amintire a jocurilor si nazdraveniilor din copilarie, scriitorul se emotioneaza si parca regreta ca timpul a trecut pe nesimtite.
Copilul „Nica” nu cunostea neajunsurile vietii si cu timpul isi dadea seama ce frumos era atunci cand nu avea nici o grija, familia era sanatoasa, si cum nu ducea grija nimanui, fiecare zi era o provocare la trairea la maxima intensitate a clipelor fericite ale copilariei.


2

In casa parinte


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org