Referat - Ciresarii - Mos Timofte

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
895
Etichete
ciresarii, mos, timofte
Descarcari
317
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ciresarii vol. I
Cavalerii florii de cires


Constantin Chirita-1925-1991
Romanul este o opera epica, în proza, de mare întindere, cu o actiune desfasurata pe mai multe planuri, la care participa un numar mare de personaje.
Romanul începe descriind slujba ca paznic a lui Mos Timofte. Acesta lucra la liceu de 50 de ani si suna clopotelul la ora exacta. Ca întotdeauna avea protejati si nesuferiti.
Clopotelul lui Mos Timofte a sunat, iar toti elevii au iesit în recreatie. Unii jucau fotbal, altii priveau acrobatiile vlajganului de clasa a VIII-a, Ursu, iar elevii cei mari se plimbau la umbra castanilor.
Dan, un baiat oaches si rotofei, l-a întrerupt pe Ursu din acrobatii si i-a spus ca Victor îi asteapta cu harta la castanul de lânga cismea. Acesta a plecat spre doua fete, Maria si Lucia si pornesc toti trei spre Victor. Harta a ridicat o mare problema pentru Ciresari: cum vor traversa râurile si lacurile din pestera?
Ora urmatoare, de geografie si naturale a fost foarte folositoare, deoarece s-a discutat despre lumea pesterilor. Ciresarii au luat notite si au schimbat bilete între ei toata ora, în Alfabetul Morse. Sergiu, care statea în spatele lui Victor a copiat tot ce a scris el desi nu întelegea nimic.
Mai târziu, acasa, Tic încerca s-o convinga pe sora lui, Maria, sa-i spuna taina Ciresarilor, dar fata cu cozi negre nu se lasa înduplecata. Peste câteva clipe, au aparut Dan, Victor si Ursu. Dându-si seama ca prichindelul în spioneaza, Dan îl trimite pe Tic la Mos Timofte. Acesta însa nu pleaca, deoarece pe poarta au intrat Ionel si Lucia, care aveau noutati. Tocmai au terminat de construit doua aparate T.F.F, simple, portabile cu care puteau comunica în pestera.
O problema a ramas totusi nerezolvata: cum vor traversa râurile si lacurile subterane? Dan le-a dat o idee: Petrachescu, vânatorul, aveau o barca de cauciuc, dar stiau bine ca nu le-o va da, asa ca au renuntat.
Tic a renuntat sa-i mai spioneze pe Ciresari si a plecat la Mos Timofte în cautare d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org