Referat - Ciresarii-vol

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2177
Etichete
ciresariivol
Descarcari
653
Nota
9 / 10 - 1 vot

CIRESARII
DRUM BUN,CIRESARI!
DE CONSTANTIN CHIRITA
Vacanta de vara este pe sfârsite.În afara de Ionel,toti ciresarii se afla în orasul lor natal.Ionel îsi petrece sfârsitul de vacanta împreuna cu parintii lui la Marea Neagra.Acolo el a întâlnit un om batrân pe nume mos Eftimie care i-a istorisit multe întâmplari despre pescari.
Cel mai mult l-a fascinat pe Ionel întâmplarea despre niste pescari pe care i-a prins o vijelie în mijlocul marii si care au naufragiat într-un banc de nisip în apropierea malului.Baiatul a mai aflat ca un supravietuitor al acelei tragedii traieste si acum în Delta Dunarii.
Ionel a fost lasat de parinti sa plece în Delta Dunarii pentru a-l gasi pe supravietuitorul naufragiului.Ajuns în delta,baiatul l-a gasit pe pescar cu care a discutat ore în sir.Pescarul l-a invitat pe Ionel sa faca o plimbare cu barca în delta.Acolo,baiatul a vazut doua coloane de marmura extraordinar de frumoase.
Ionel a presupus ca în acea zona se afla un palat.Cu ocazia acestei descoperiri,baiatul le-a trimis o telegrama celorlalti ciresari pentru a veni pe litoral.Toti ciresarii si-au facut bagajele pentru a pleca pe litoral în afara de Tic care credea ca este o farsa.Din aceasta cauza,Tic a ramas acasa iar ceilalti ciresari au plecat la Marea Neagra.
Ajunsi acolo,ciresarii nu l-au gasit pe Ionel asa ca si-au instalat corturile într-un loc numit „La ochiuri”.Ionel le-a mai trimis o telegrama foarte importanta ciresarilor dar acestia se aflau deja pe lioral.Însa,Tic a gasit telegrama la Victor acasa asa ca s-a hotarât sa mearga si el pe litoral.
Ionel i-a gasit în cele din urma pe ciresari.Acesta le-a povestit descoperirea pe care a facut-o.Dupa ce Ionel le-a istorisit întâmplarea,ciresarii credeau ca exista un palat pe care l-au numit „Palatul de clestar”.Dimineata urmatoare a sosit si Tic „La ochiuri”.Ciresarii s-au împartit în trei grupe pentru a descoperi palatul: Ursu si Tic se duc la Valurele pentru a-l gasi pe un pescar pe nume mos Albu,iar Victor si Ionel se duc la Dunarel pentru a-l gasi pe mos Eftimie,iar Dan,Maria si Lucia ramân la corturi.
Ajunsi la Valurele,Ursu si Tic afla ca mos Albu se afla la Dunarel.Tot la Valurele Ursu l-a salvat pe Tic dintr-un vârtej din Dunare.Victor si Ionel afla ca mos Eftimie se afla la Valurele.Ursu si Tic se întâlnesc în cele din urma cu Victor si Ionel.Cei patru ciresari pleaca împreuna si discuta cu mos Albu si cu mos Eftimie.Ei afla ca naufragiul a avut loc într-o zona numita „Gorganul”.
Cei patru ciresari se întâlnesc cu ceilalti ciresari si pleaca spre Gorgan. Ajunsi acolo ei îsi monteaza corturile pe o duna de nisip.Tic observa ca în cealata parte a dunei de nisip se afla un cort strain.În cort nu locuia decât un om. Ciresarii se împart din nou în grupe si se pregatesc sa faca niste scufundari pentru a gasi corabia naufragiata.Ciresarii pun în fiecare loc cercetat niste geamanduri pentru a nu cerceta de mai multe ori acel loc.
Ziua urmatoare apare si Laura împreuna cu un prichindel.Împreuna cu noii veniti,ciresarii descopera corabia si niste pietre pe care era scris un nume grec „Sofocles”.Victor si Laura se duc la un muzeu din Histria si afla ca pietrele arata viata unui zeu grec pe nume „Agathocles”.Victor si Laura se întorc la corturi fara nici un rezultat.
Ursu face o gaura în corabie si intra sa cerceteze corabia dar nu gaseste decât o placa de marmura pe care erau inscriptionate niste litere.El nu apuca sa le copieze pe o foaie deoarece a început o vijelie si marea era foarte agitata. Deoarece vijelia nu s-a oprit,într-o seara Ursu s-a enervat si a intrat în apa pentru a copia literele de pe placa de marmura.
Ursu s-a întors la corturi cu placa de marmura pe care scria: „PO NASO”.Citind o carte,Victor si-a dat seama ca în mare nu se afla un palat ci mormântul marelui scriitor din Sulmona numit „Publius Ovidius Naso”.
Astfel,ciresarii au facut o descoperire istorica.
Volumul al V-lea
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org