Referat - NOTIUNI DE TEORIE LITERARA

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1767
Etichete
notiuni, teorie, literara
Descarcari
848
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

NOTIUNI DE TEORIE LITERARA I
OPERA LITERARA – e o lucrare in versuri sau in proza prin care autorul creaza un univers imaginar propriu, folosind resursele expresive ale limbii, si care trezeste in inima cititorului emotii si sentimente.
OPERA EPICA – e opera literara in care autorul isi exprima indirect gandurile si sentimentele prin intermediul personajelor si al actiunii.
OPERA LIRICA – e opera literara in care autorul isi exprima direct trairile sufletesti (sentimente, convingeri, aspiratii).
OPERA DRAMATICA – e opera scrisa sub forma de dialog si destinata interpretarii scenice.
Specii literare epice
SCHITA – e opera literara epica in proza, de dimensiuni reduse, cu o actiune simpla, cu un numar mic de personaje, si care ne prezinta un moment semnificativ din viata unuia sau mai multora personaje.
NUVELA - e opera literara epica de dimensiuni mai mari , cu actiune mult mai dezvoltata decat a schitei, cuprinzand o succesiune de episoade la care participa un numar mai mare de personaje surprinse in mai mult ipostaze de viata si ale caror trairi sufletesti sunt analizate cu finete de autor.
ROMANUL – e opera literara epica in proza de mare intindere cu o actiune complexa si conflictesociale si sufletesti la cere participa un numar mare de personaje si oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.
BASMUL – e opera literara epica in proza, de mare intindere, cu multe personaje inzestrate cu puteri supranaturale, reprezentand binele care lupta cu forte potrivnice pe care le si biruie.
BALADA CULTA – e o creatie epica in versuri avand un autor cunoscut, in care ni se povesteste o întâmplare neobisnuitã din trecut la care participã un numãr mic de personaje surprinse în antitezã.
BALADA POPULARA – se mai numeste cântec bãtrânesc. E o creatie epicã în versuri care reptrezintã o întâmplare din trecutul îndepãrtat sub forma unei actiuni simple cu numãr mic de personaje prezentate de obicei în antitezã si în care realul se împleteste cu fabulosul.
FABULA – e o creatie literarã în versuri sau în prozã în care autorul prin intermediul personajelor (animale, plante lucruri) puse în situatii omenesti care satirizeazã greseli si defecte cu scopul de a le îndrepta.
Structura fabulei:
Povestirea unei întâmplãri
Morala propriu-zisã (învãTãtura care se desprinde direct sau indirect din text)
Specii literare lirice
PASTELUL - e o creatie liricã în versuri în care poetul îsi exprimã trãiri sufletesti legate de admiratia unui colt din natura
IMNUL – e o specie solemnã a genului lyric în care e exprimatã pretuirea fatã de divinitate, fatã de eroi, de o idée sau de un eveniment deosebit. E un cântec solemn care exprimã idealurile de unitate nationalã ale unui popor
DOINA – e o opera liricã în care sunt exprimate sentimente si atitudini fatã de împrejurati ale vietii, fatã de un timp si naturã, ori fatã de sine însusi.
Specia genului dramatic
COMEDIA – e specia genului dramatic în care sunt înfãtisate personaje, nãravuri sociale într-un mod care stârneste râsul având mereu un final comic.
NUTIUNI DE TEORIE LITERARA II
LIMBA LITERARA – reprezintã aspectul cel mai îngrijit al unei limbi respectând regurile de folosire corectã a limbii.
LIMBA POPULARA – reprezintã aspectul neîngrijit al unei limbi care e cunoscut si folosit pe întreg teritoriu fãrã a fi literar.
LIMBA VORBITA – reprezintã comunicarea realizatã prin sunete si este folositã in relatiile obisnuite dintre membrii unei comunitãti umane. In limba vorbitã se folosesc atât mijloacele de expresie verbalã cât si mijloacele de expresie nonverbalã.
LIMBA SCRISA – reprezintã comunicarea realizatã prin semen grafice fiind impersonalã si adresându-se unui receptor absent având trãsãturi morfologice si sintactice specifice.
Limba literarã are un aspect vorbit si unul scris. In operele literare scriitorii pot folosi si elemente ale limbii vorbite sau regionalisme.
ELEMENTE DE PROZODIE LITERARA
DIFTONG - este grupul de sunete format dintr-o vocalã si o semivocalã aflatã în aceasi silaba: sa-cou
TRIFTONG – e grupul de trei sunete format dintr-o vocalã si doua semivocale aflate in aceasi silabã: ti-groai-ca
HIAT – e grupul de doua vocale alaturate care fac parte din silabe diferite: a-le-e
Observatie:
hiatul nu are loc din grupul de o vocala si un diftong ro-iul (“o-i” nu e hiat dar “iu” e diftong),
sau o vocala si un triftong le-oai-ca (“e-o” nu e hiat dar”oai” e triftong)
sau din doi diftongi oa-ie ( “oa”, “ie” diftongi “a-I” nu e hiat)
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org