Referat - Bursa cerealelor

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
397
Etichete
bursa, cerealelor
Descarcari
293
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Un echilibru fragil – piata cerealelor


Desi bursa din Chicago reflecta în mare masura raportul cerere-oferta de pe piata americana, având în vedere pozitia S.U.A. de cel mai mare exportator de cereale, preturile de la bursa din Chicago sunt considerate preturi internationale si reprezinta principalul barometru al evolutiei pietei internationale a cerealelor. Restrictionata de sistemul preturilor agricole ale CEE, bursa de cereale din Londra si-a pierdut în ultimul deceniu din importanta, în prezent având mai ales o semnificatie regionala.
La bursa din Chicago activitatea se desfasoara timp de 5 zile pe saptamâna, între orele 9.30 si 13.15. Unitatea tranzactionala este lotul de 5.000 de busheli. Greutatea unui bushel este diferita, în functie de natura cerealelor: 1 bushel este egal cu 27,22 kg în cazul grâului, 25,40 kg în cazul porumbului si 14,52 kg în cazul ovazului. Cotatiile sunt exprimate în centi/bushel, FOB Chicago.
Bursele de cereale au un rol important în stabilirea preturilor internationale ale acestor produse vitale pentru omenire. Cerealele comercializate la bursa se împart în doua mari grupe: cele folosite direct pentru alimentatia omului, precum grâul, si cele folosite pentru furajarea animalelor (porumbul, ovazul).
Ca urmare cresterea nivelului de trai si a influentei civilizatiei europene si nord-americane, în ultimele decenii s-au semnalat doua tendinte majore, cu efecte directe asupra cererii pentru cereale în primul rând, tarile asociate, în care orezul constituie dieta de baza, au tendinta de a consuma în tot mai mare masura produse de panificatie si carne. Având în vedere populatia numeroase din aceste tari, tendinta mentionata determina o crestere simtitoare a cererii pentru grâu si porumb.
În al doilea rând, în întreaga lume a sporit consumul de carne, ceea ce a avut drept consecinta cresterea accelerata a cererii pentru cerealele furajere. Deoarece animalele sunt mari consumatori de cereale, dar nu furnizeaza în aceeasi masura protei


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org