Referat - Cultura nucului

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
317
Etichete
cultura, nucului
Descarcari
191
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Pomologie



CULTURA NUCULUI



Nucule este una dintre cele mai importante specii pomicale. Miezul de nuca este un aliment concentrac cu o compozitie chimica complexa (substante proteice, substante grase, glucide, geluloza, potasiu, Mg, Ca, Fe, P, Zn, Cl) utilizat ca atare sau pt. produse de cofetarie in industria dulciurilor, a uleiurilor fine, sapunurilori si a lacurilor. Nucile verzi sunt bogate in vitamica C si se utilizeaza pt. prepararea lichiorurilor si dulceturilor. Lastari si scoarta se utilizeaza pt. taninului, a unor coloranti, iar lemnul este deosebit de apreciat in industre mobilei si sculptura.
Nucul este origiar din Asia Centrala si din unele zone ale Peninsulei Balcanice. Tarile mari producatoare sunt Maroc, S.U.A. Mexic, Chile, Argentina, China, Turcia, Ucraina, Romania, Rusia, Italia, Iran.
In Romania nucul se cultiva in toate zonele de la mare pana in zona dealurilor inalte, se utilizeaza tipuri valoroase di specia Juglas regia fiind omologati portaltoi secular R-M si Tg. Jiu J

Parcurgerea ciclului anual

Repausul relativ la nuc este destul de lung fiind cuprins intre douazeci aprilie si 10 mai. undele soiuri sunt protogine (Giurgiu 65, Germisara, Orastie) adica se deschid mai intai florile femeiesti, altele sunt protandre (Sibisel precoce, Novaci) putine sunt sinandre, (homogame). Inflorirea florilor femeiesti dureaza 14-16 zile, iar a celor barbatest 5-7 zile. Polenul este receptat atunci cand unghiul dintre lobi este la 90-150 grade.
La nuc soiurile sunt partial autofertile si intotdeauna interfertile, distanta dintre soiul de baza si polenizator trebuie sa fi de maxim 50-60 cm. Dupa legare fructele cresc destul de repede, endocarpul este inlaturat in iulie iar maturarea se face in septembrie - octombrie. Fructele care sunt drupe false au o greutate medie de 5-20 grame iar procentul de miez este 35-54%.

Cerinte fata de factori de vegetatie

Principali factori care influenteaza productia la nuc sunt : lumina, caldura, apa si solul.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org