Referat - Cultura pare a fi singura protejata in sistemul de globalizare

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
343
Etichete
cultura, pare, singura, protejata, sistemul, globalizare
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CULTURA PARE A FI SINGURA PROTEJATA IN SISTEMUL DE GLOBALIZARE



In ciuda opozitiei SUA, UNESCO a adoptat un proiect care afirma "exceptia culturala", adica neincluderea in tratativele OMC a produselor culturale. O victorie pentru Franta, si altor 150 de tari care sprijineau acest proiect, dar o infringere pentru SUA si Israel care au incercat sa impiedice adoptarea proiectului de conventie.

Conform conventiei fiecare tara va putea finanta prin fonduri publice sau de alta provenienta cinematografia nationala, artele plastice, muzica, etc. Articolul 20 afirma ca acest nou drept are valoare juridica, si ca statele semnatare pot face referinta la el in cadreul negocierilor de la OMC. De asemenea o tara va putea sa refuze deschiderea pieteti cinematografice in cazul negocietilor internationale.(17 10 2005)

Piata culturii : UNESCO sau OMC?

Un articol publicat in New York Times in luna februarie, readuce in actualitate problema comertului cultural. Prin cultural intelegind inclusiv acele produse culturale de masa din care se obtin profituri uriase, precum filmele.

Punctul de vedere al autorului este fara echivoc: comercializarea libera culturii se traduce prin "promovarea diversitatii culturale", o idee nobila: fiecare cetatean al planetei poate beneficia astfel de libera circulatie a ideilor, cuvintelor si imaginilor, incurajeaza traditiile indigene si limbile minoritatilor, cultura se democratizeaza, tari sarace si bogate devin egale in dreptul de a-si raspindi cultura proprie, astfel cultura mondiala fiind la adapostul omogenizarii culturala denuntata de anti-globalisti.

Desi in cadrul UNESCO nu s-a ajuns deocamdata la un consens care ar duce la semnarea unei conventii ce ar garanta aceste deziderate, se lucreaza intens pentru a se ajunge la un acord. In noiembrie 2001 UNESCO publicase deja o

Declaratie despre Diversitatea Culturala si un Plan de Actiune care ar urma, dupa tratative si intilniri de experti, sa ia forma unui tratat semnat de cei 190 de membri a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org