Referat - Cultura si traditia chineza

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
399
Etichete
cultura, traditia, chineza
Descarcari
291
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca
Facultatea de Stiinte Politice si Administrative









TEHNICA CERCETARII STIINTIFICE









CULTURA SI TRADITIA CHINEZA














Specializarea:
Jurnalism IDD – an I

CULTURA SI TRADITIA CHINEZA


„Încearca sa patrunzi în simplitate, identifica-te cu lipsa de diferenta, urmeaza natura lucrurilor si renunta la orice impuls personal pentru ca lumea sa fie armonioasa”.
Zhuan Zi.


Pe valea fluviului Huang-Go, cu aproximativ 4000 de ani în urma, se nastea o civilizatie înfloritoare, mistica ce avea sa impresioneze peste veacuri cultura europeana. Izolata în mod natural de restul Orientului (lanturi de munti dintre cei mai înalti din lume, în vest), au legat-o si totodata au separat-o de vasta zona a Tibetului. Gigantica constructie, în nord, Marele Zid Chinezesc, Marea Galbena în est si Marea Chinei în sud, adapostita de un cadru geografic vast (de la munti abrupti, desert sau stepa la imense câmpii fertile, jungla sau zone mlastinoase), dificultatile de acces în spatiul Chinei i-au permis tarii sa dezvolte o civilizatie în cadrul careia influentele straine si popoarele navalitoare au fost repede asimilate.
În majoritatea tarilor, vechiul organism social a disparut, urmele vietii de alta data nemaipastrându-se în mod viu, traditii si forme de cultura noi înlocuindu-le pe cele vechi. În China însa, aceste solutii de continuitate exista, ele putând fi urmarite pe parcursul a aproape patru milenii. Traditiile, obiceiurile, formele vechi de cultura se pastreaza în modalitati de expresie evoluate, evident, dar asemanatoare celor antice. Pentru chinezi, traditia a ramas un rezervor spiritual activ. Civilizatia creata în mileniul al II-lea î.e.n. în valea Fluviului Galben prezinta înca de atunci trasaturi distincte fundamental chineze, iar în scrierea chineza de azi se recunoaste stilizarea pictogramelor de pe “oasele de ghicit” de acum aproape 3500 de ani.
Traditia situeaza la începuturile istoriei chineze un numar de împa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org