Referat - Februarie-matie in cultura mare

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
331
Etichete
februariematie, cultura, mare
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi


FEBRUARIE – MARTIE ÎN CULTURA MARE
 Încheierea araturilor pe terenurile ramase nearate si încorporarea sub brazde a ultimelor cantitati de gunoi sunt lucrari care trebuie sa le încheiem în primele zile bune din lucru de februarie. Având în vedere ca aceste araturi urmeaza a fi însamântate în perioada imediat urmatoare, cât si faptul ca trebuie sa asigure pastrarea apei provenita din topirea zapezi, adâncimea de executare trebuie sa fie mica 18-20 cm, dar sa asigure încorporarea tuturor resturilor vegetale, astfel încât acestea sa nu încurce semanatul. Pentru aceasta, terenurile ramase cu coceni sau neeliberate de bete de floarea-soarelui trebuie, înainte de arat, sa fie curatate de resturile ramase care nu pot fi încorporate.
Gunoiul de grajd, proaspat sau fermentat, trebuie transportat în întregime în câmp si încorporat sub brazda, în felul acesta, nu se pierde azotul si se asigura o buna valorificare a acestui valoros îngrasamânt.
 Fertilizarea culturilor de cereale paioase de toamna este necesar sa se execute dupa cum urmeaza:
în parcelele unde semanatul s-a facut târziu si plantele sunt neînfratite, fertilizarea trebuie facuta cât mai devreme pe teren înghetat;
în parcelele unde culturile au fost semanate în toamna devreme si plantele sunt bine înfratite, pentru a preveni caderea plantelor, fertilizarea se va efectua mai târziu în primavara.
Pe terenurile fertilizate cu fosfor înainte de semanatul grâului si al orzului se vor folosi numai îngrasaminte cu azot, iar pe terenurile unde nu s-a aplicat fosfor este bine sa folosim îngrasaminte complexe, cu raport favorabil azotului ( 2:1:0), desi fosforul din aceste îngrasaminte va fi în mica masura valorificat.
Cantitatea de îngrasaminte, în parcelele unde nu s-au folosit îngrasaminte înainte de semanat, în functie de planta premergatoare va fi:
dupa leguminoase 60-80 kg/ha N s.a.;
dupa prasitoare recoltate timpuriu 80-100 kg/ha N. s.a.;
dupa prasitoare recoltate târziu 120-140 kg/ha N.s.a.
Pentru orz dozele sunt


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org