Referat - John D. Rockeffeler

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
350
Etichete
john, rockeffeler
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Rockeffeler

În 1859, familia Rockefeller locuia la Cleveland (Ohio), la 100 mile de Titusville, într-o confortabila casa de caramida plasata pe strada Euclide, colt cu strada Case.
Familia era formata din William Avery Rockefeller, sotia sa, Eliza Davison, si cei sase copii ai lor. Pentru a asigura existenta tuturor acestora, William a fost pe rând: misit în negotul de cai, camatar, "tamaduitor" de boli. El vindea leacuri de sarlatan, contra cancerului, la 2 dolari flaconul.
Eliza, fiica unui fermier din Moravia (New York), este o femeie dintr-o bucata, care conducea casa cu autoritate. Disciplina, scoala si biserica par a fi cele trei obsesii ale sale.
William este un aventurier. Va fi urmarit chiar si pentru viol si bigamie, ceea ce nu-l împiedica sa fie un protestant riguros. El insufla tuturor fiilor sai simtul banului: pot sa-si pastreze banii câstigati pâna la majorat, însa trebuie sa predea lunar tatalui lor 40 dolari; când devin majori, primesc un mic capital de 1000 dolari.
Aceasta a fost suma cu care fiul cel mare, John D., nascut la 8 iulie 1839, va debuta în afaceri în 1858. Bagajul sau de cunostinte era mic, însa la vârsta de 15 ani, dupa ce a muncit transportând diverse marfuri cu o sareta trasa cu mâinile pe strazile orasului Cleveland, al a fost trimis de tatal sau sa urmeze cursurile Scolii superioare de comert, unde a capatat însusirile necesare unui om de afaceri si arta de a tine registrele contabile.
La 26 septembrie 1855 (împlinise 16 ani) este angajat la firma specializata în expeditii Hewitt si Tuttle, îndeplineste functii de curier, secretar, om bun la toate.
Îsi petrece aici doi ani si jumatate, timp în cere îsi va însusi stiinta aplicata a finantelor, a afacerilor si relatiilor cu clientela. În câteva saptamâni, el devine ajutor de contabil cu un salariu de 25 dolari pe luna, apoi contabil cu aceiasi remuneratie.
Obsesia sa este sa faca avere, consacrând acestui scop întrega sa activitate. Timpul sau liber este rezervat Bisericii


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org