Referat - Tehnologii artizanale

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
732
Etichete
tehnologii, artizanale
Descarcari
349
Nota
0 / 10 - 0 voturi





TEHNOLOGII ARTIZANALE









Înca din cele mai vechi timpuri, in cadrul gospodariilor taranesti s-au prelucrat diverse materii prime, in vederea satisfacerii nevoilor esentiale ale familiei.
Cu timpul, insa, activitatea mestesugarilor se adreseaza întregii comunitati, constituindu-se asociatii fie pentru un anumit mestesug, fie pentru mai multe mestesuguri.
Cele mai multe mestesuguri au fost legate de prelucrarea lemnului,pielii, a lutului, a fibrelor textile si a altor materii prime existente in zona – piatra,metalul,etc.
Aceste traditii se pastreaza, in mare parte si in zilele noastre, constituind un element de perenitate si unitate definitoriu pentru cultura si civilizatia româneasca.


Un mod fascinant prin care oamenii din Romania isi manifesta imaginatia combinand diferite elemente decoractive si culori rezultand piese de extrem de atragatoare. Produse ca: fete de masa, haine de pat, covoare, costume populare indeplinesc de asemenea si partea practica pe langa elementul estetic, estetica care difera in functie de regiunea din care provine.




Fete de masa traditionale cu ornamente, facuta de mana



Tesutul este o activitate casnica de veche traditie, fiind întâlnit în toate zonele. Sunt prelucrate fire de lâna, cânepa, in si bumbac, ultimul adus în tara noastra in secolul al XVIII-lea. Pentru tesut se utilizeaza razboiul orizontal sau ghergheful vertical, la care se obtin diverse produse traiste, scoarte, carpete, utilizând chiar si resturi textile.









"Procut ales" peste un fir din lana de oaie toarsa si vopsita in casa,cu urzeala de canepa, tesut de Maria lui Codau de pe Valea Garlei din Borsa, judetul Maramures.



Cojocaritul este una dintre preocuparile cu mare raspandire in tara noastra,deoarece cresterea animalelor este intalnita in toate zonele geografice.
Pentru infrumusetarea cojoacelor sau a pieptarelor,se aplica broderii cu fire colorate de lana,bumbac,matase sau chiar fire metalice(aur,argint,arama).
Un accesoriu de baza a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org