Referat - Totul despre succesiune

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
336
Etichete
totul, despre, succesiune
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Totul despre succesiune


Notiunea de succesiune desemneaza transmiterea unui patrimoniu, fractiune de patrimoniu sau a unor bunuri singulare de la o persoana fizica decedata la una sau mai multe persoane fizice sau juridice în fiinta.

FELURILE SUCCESIUNII
Succesiunea legala este cea care se face în virtutea legii, în cazul în care de cujus
( persoana decedata) nu lasa testament, acesta nu este valabil, este caduc ori nu cuprinde dispozitii referitoare la bunurile succesorale – se mai numeste ab intestat, adica fara testament.
Succesiunea testamentara este cea care se face în virtutea vointei persoanei decedate, manifestate pe timpul cât aceasta a fost în viata prin una din formele de testamente prevazute de lege.
Succesiunea conventionala se poate realiza printr-o donatie de bunuri viitoare, care poate avea ca obiect fie întregul patrimoniu ce îl va lasa donatorul la moartea sa, fie o fractiune din acesta, fie unele bunuri anume individualizate.

CARACTERELE JURIDICE ALE TRANSMISIUNII SUCCESORALE
Este o transmisiune mortis causa. Art. 651 C.civ. ,,succesiunile se deschid prin moarte”. Dar cum prin moarte pier doar pers. fizice, rezulta ca regulile transmisiunii succesorale sunt aplicabile doar în cazul pieirii unor asemenea persoane, nu si celor juridice. Succesiunea este o transmisiune specifica, ea se delimiteaza net de toate celelalte transmisiuni patrimoniale, care nu se pot realiza decât între persoane în fiinta la data când survin.
Este o transmisiune universala.
Este o transmisiune unitara. În principiu, patrimoniul este un tot unitar, adica nefractionat, transmisiunea acestuia prin succesiune se realizeaza de asemenea în mod unitar, adica dupa aceleasi reguli, fara a se face vreo distinctie între bunurile succesorale dupa natura ori provenienta acestora.
Este o transmisiune indivizibila. Indivizibilitatea transmisiunii succesorale denota faptul ca mostenirea nu poate fi acceptata în parte, renuntându-se la rest.

DESCHIDEREA MOSTENIRII
Prin deschiderea s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org